Denetim standartları çerçevesinde hileli finansal raporlama ve uygulama örneği
Human financial reporting and implementation example in the framework of auditing standards
- Tez No: 523017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Hile, Finansal Tablolar, Denetim Standartları, Auditing, Cheating, Financial Tables, Auditing Standards Date: May, 2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
İşletmelerin iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddialarının önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlarına ilgi duyanlara bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreç olan bağımsız denetim ile ilgili standartlar ele alındı. Standartlar ile ilgili ilk uygulamalar bankacılık sektöründe ve hisseleri borsada işlem gören şirketler için sermaye piyasasında başlandı. 2013 yılından itibaren kapsamı, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sermaye şirketleri ve şirketler topluluğu bağımsız denetime tabi ve bu işlemler Uluslararası Denetim Standartları ile uyumlu Türkiye Denetim Standartları'nın uygulanmasını gerektirdi. Finansal tablolarda yer alan bilgilerin karar verme sürecinde kullanan işletme ile ilgili taraflar açısından bu bilgilerin güvenilir olmama ihtimalinden dolayı finansal tablolarda yer alan bilgileri gerçeği yansıtmasının öneminden bahsedildi. Dolayısıyla bağımsız denetimin devreye girmesi gerekti. Bağımsız denetimi yürüten denetçilerin denetimi sırasında uyması gereken standartlara ayrıntılı olarak yer verildi. Finansal tablolarda yer alan bilgilerin dürüst bir şekilde aktarılmasının önemi ve gerekliliği, aksi takdirde ciddi yanılgılara sebebiyet vereceği gözlendi. Finansal tablolar üzerinde yapılan hilelerin tespitinin denetçi raporuna dayanakları ile birlikte nasıl yazılması gerektiğine ilişkin örnek raporlara da yer verildi. Bağımsız denetçinin finansal tablo denetimini yürütürken izlemesi gereken sürece yer verildi. Hatayı hileden ayıran unsurun neler olduğu , kötü niyetli yönetici ve personellerin tabloları işletmeleri karlı göstererek istediği gibi sunabileceği ve finansal tablo kullanıcılarını yanıltacağı görüldü. İşte tam burada denetimin gerekliliği ve denetçinin hazırlayacağı raporun karar alanlar açısından ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıldı.
Özet (Çeviri)
Standards for independent auditing were discussed, which are a systematic process that collectively collects evidence and evaluates evidence to investigate the degree of compliance of businesses with economic activity and events with predetermined criteria and report results to interested parties. Initial applications related to the standards have started in the banking sector and capital markets for companies whose shares are traded in the stock exchange. Ministers from 2013 onwards, coverage of community capital companies and companies designated by the Board subject to independent audit and this process required the implementation of Turkey's compliance with the International Standards on Auditing Standards on Auditing. For the entity that uses the information contained in the financial statements in the decision-making process, it is mentioned that the information on the financial statements reflects the fact that this information is not reliable. Therefore, independent auditing should be introduced. The standards required to comply with the audit of auditors conducting independent auditing are detailed. It was observed that the importance and necessity of transferring the information on the financial statements in an honest way would cause serious misconception otherwise. Sample reports on how to record the findings of the fraud on the financial statements together with the basis of the auditor's report are also included. The period in which the independent auditor monitors the financial statement audit is included. It is seen that what is the element that separates the fault from the culprit, the malicious managers and the staff of the tables can offer the businesses as profitable and mislead the financial statement users. Here it is emphasized just how important the audit is and the auditor's report is important in terms of the decision makers.