2008-2015 yılları arasında gebelikte antiepileptik ilaç kullanan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the patients with antiepileptic drug use in pregnancy between 2008-2015
- Tez No: 523056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antiepileptik ilaçlar, gebelik, teratojenite, Antiepileptic drugs, pregnancy, teratogenicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu projenin amacı 2008-2015 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı'na antiepileptik ilaç kullanımı nedeniyle başvuran gebelerin retrospektif değerlendirilmesidir. Epilepsi nöbetlerinin olduğu gibi epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan antiepileptik ilaçların da birtakım yan etkileri bulunmaktadır ve bunlar gebelik döneminde kullanımda teratojenik etkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada gebeliği sırasında antiepileptik ilaç kullanan kadınlara gebeliği, doğum süreci ve çocuğun genel sağlık durumu ile ilgili sorular soruldu ve cevaplar kayıt altına alındı. Sağlıklı bebeklerin yanı sıra düşük, ölü doğum, sonlandırılmış gebelik ve doğumsal malformasyonlara rastlandı. Politerapi gebelerde teratojenik riskleri artırdığından tedavide en az sayıda, en düşük dozda ve teratojenik risklerin olabildiğince az olduğu ilaçlar tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this project is to evaluate retrospectively the cases of application of antiepileptic drugs to Manisa Celal Bayar University Department of Pharmacology, 2008-2015. As with epileptic seizures, antiepileptic drugs used in the treatment of epilepsy also have some side effects, which appear to be teratogenic effects during pregnancy. In this study, women who used antiepileptic drugs during pregnancy were asked questions about pregnancy, childbirth and general health status of the child and the answers were recorded. In addition to healthy babies, low births, stillbirths, terminated pregnancies and congenital malformations were encountered. Since poliomyelitis increases the teratogenic risks in pregnancies, drugs with the least number of treatments, the lowest dose and the lowest possible teratogenic risks should be preferred.