Posterior kordotomi ve parsiyel aritenoidektomi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası ses kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation the quality of voice between preoperation and postoperation in the patients with posterior cordotomy and partial aritenoidectomy
- Tez No: 523140
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT VELİ AĞIRDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Bilateral vokal kord paralizisi, Posterior kordotomi, Ses, Bilateral vocal cord paralysis, Posterior cordotomy, Voice
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Posterior Kordotomi ve Parsiyel Aritenoidektomi Uygulanan Hastalarda Ameliyat Öncesi ve Sonrası Ses Kalitesinin Değerlendirilmesi Bilateral vokal kord paralizisi, hayatı tehdit edici solunum sıkıntısına neden olabilen klinik bir durumdur. En sık etiyolojik neden tiroidektomi komplikasyonu olan bilateral rekurren laringeal sinir hasarıdır. Tedavi olarak asıl amaç güvenli hava yolu açıklığının sağlanması ve ses kalitesinin korunmaya çalışılmasıdır. Posterior kordotomi ve parsiyel aritenoidektomi, bilateral vokal kord paralizisi olan hastalarda sık olarak kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir. Bu çalışmada 2014-2018 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalında posterior kordotomi ve parsiyel aritenoidektomi uygulanan 22 hastanın retrospektif olarak preoperatif ve postoperatif ses kalitesi değerlendirilmiştir. 22 hastanın 18'inde tiroidektomi sonrası gelişen bilateral vokal kord paralizisi mevcuttur. Posterior kordotomi ve parsiyel aritenoidektomi uygulanan hastaların tamamında güvenli hava yolu açıklığı sağlanmıştır. Hastalara ses kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla 3 bölüm ve 30 sorudan oluşan ses handikap anketi uygulanmıştır. Anketin 1. bölümü olan sesin fonksiyonel özellikleri değerlendirildiğinde hastaların postoperatif dönem ses kalitesinde preoperatif döneme göre anlamlı bir şekilde azalma olduğu görülmüştür (p=0,004). Anketin 2. bölümü olan sesin fiziksel özelliklerinde ve 3. bölümü olan sesin emosyonel duruma etkisinde ise hastaların preoperatif dönemi ile postoperatif dönemi arasında anlamlı fark görülmemiştir. Sonuç olarak; Posterior kordotomi ve parsiyel aritenoidektomi bilateral vokal paralizisi olan hastalarda güvenli havayolunu sağlamak amacı ile uygulanan etkin ve hızlı bir cerrahi yöntemdir. Hastaların ses kalitesinde ise ciddi bir azalmaya neden olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation The Quality of Voice Between Preoperation and Postoperation in The Patients With Posterior Cordotomy and Partial Aritenoidectomy Bilateral vocal cord paralysis is a life threatening clinical condition that can cause respiratory distress. Complication of thyroidectomy with damaged bilateral recurrent laryngeal nerve is the most common reason of these conditions. The aim of treatment is to provide secure airway and protect voice quality. Posterior cordotomy is one of the surgical methods which is applied patients have bilateral vocal cord paralysis. We study 22 patients between the years 2014-2018 Akdeniz University Faculty of Medicine Otolaryngology Department retrospectively. We have survey about quality of voice. The survey has three parts. Each parts have ten questions. We compared patients between preoperative and postoperative scores. 18 of the patients in this study have bilateral vocal cord paralysis after thyroidectomy. All of the patients have safe airway after posterior cordotomy and partial aritenoidectomy. The first part of the survey is about functional property of voice. In this part, there is an evident difference between preoperation and postoperation. After operation, quality of voice is decreasing; but the other two parts in the survey do not have any differences (p=0,004). In conclusion; posterior cordotomy which is applied patient with bilateral vocal cord paralysis, is one of the effective and fast surgical methods. At the same time, patients who are applied this surgical method, does not have reduction of voice significantly.