Ailevi akdeniz ateşi (AAA) hastalığında belirlenen aday miRNA'ların dolaşımdaki varlığının eksozomlar üzerinden araştırılması
Investigation of candidate exosomal miRNAs in the circulation in familial mediterranean fever (FMF) disease
- Tez No: 523316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU PEYNİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), eksozom, miRNA, qRT-PCR Bu tez, Familial Mediterranean Fever (FMF), exosome, miRNA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) otozomal resesif kalıtım modeline sahip bir hastalıktır ve monogenik bir hastalık olmasına rağmen fenotipik heterojenite görülmektedir. Epigenetik faktörlerden biri olan kodlamayan RNA'lardan mikroRNA (miRNA)'ların, bu heterojeniteye sebep olan etkenlerden biri olabileceği düşünülmektedir. Eksozomlar; miRNA, lipid, protein gibi birçok önemli molekülü taşıyan önemli nanovesiküllerdir ve değişik vücut sıvılarında bulundukları bilinmektedir. Bu tez çalışmasında, AAA hastalığında eksozomal miRNA'ların araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, hem pediatrik hem de erişkin hasta gruplarında M694V/M694V AAA hastaları, sağlıklı kontroller ve diğer sistemik otoinflamatuvar hastalığa sahip bireylerden üç çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu bireylerin plazma ve serum örneklerinden eksozom izolasyonu yapılarak, eksozom karakterizasyonu için geçirimli elektron mikroskobu (Transmission Electron Microscopy- TEM) ve akım sitometrisi (Flow cytometry- FC) kullanılmıştır. TEM analizinde, eksozomlar fosfotungstik asit (PTA) boyama ajanı ile başarılı bir şekilde görüntülenebilmiş olup, akım sitometri kullanılarak, CD63 ve CD81 yüzey belirteçleri ile yapılan analiz sonucunda plazmadan %68,1, serumdan ise %53,3 oranında eksozom ayrıştırılabildiği görülmüştür. Eksozomlardan RNA izolasyonu yapılarak kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (quantitative real timepolymerase chain reaction- qRT-PCR) ile belirlenen miRNA'ların ifadesi karşılaştırılmıştır. Bunun sonucunda, miR-197-3p, miR-20a-5p, miR-374b-5p, miR- 30e-3p, miR-186-5p ve miR-29c-3p'nin eksozomlarda taşındığı gösterilmiş olup, bunlardan miR-197-3p, miR-20a-5p, miR-374b-5p'nin sistemik otoinflamatuvar hasta gruplarında değişken ifadeye sahip olduğu görülmüştür. Dolaşımdaki varlığı gösterilen, hasta ve kontrol gruplarında ifade açısından farklılığı olan bu miRNAlar, ileride sistemik otoinflamatuvar hastalıkların tanı ve tedavisinde biyobelirteç olma özelliğine sahip olabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever (FMF) is inherited in an autosomal recessive manner. FMF is a monogenic disease however, phenotypic heterogeneity can be seen in different patient groups. Epigenetic factors including miRNAs might be a reason behind this heterogeneity. Exosomes are nanovesicles which are the carriers of many important molecules such as microRNAs, lipids, proteins and they can be found in many biofluids. The aim of this thesis is to determine the different exosomal miRNA signatures in FMF disease. For this purpose, three study groups (healthy control group, M694V/M694V homozygote FMF patient group and another systemic autoinflammatory disease group) were constituted for both adult and pediatric patients. After performing exosome isolation from plasma and serum samples of these individuals, characterization of exosomes was done with Transmission Electron Microscopy (TEM) and Flow Cytometry (FC). In TEM analysis, exosomes were visualized successfully with phosphotungstic acid (PTA). In FC analysis, exosome populations from plasma (68.1%) and serum (53.3%) were assessed through CD63 and CD81 surface markers. miRNAs were isolated from exosomes and the expression analysis of candidate miRNAs was done using qRTPCR. It was shown that miR-197-3p, miR-20a-5p, miR-374b-5p, miR-30e-3p, miR- 186-5p, miR-29c-3p were carried through exosomes and miR-197-3p, miR-20a-5p, miR-374b-5p were found to have differential expression pattern in systemic autoinflammatory disease patient groups. These miRNAs, which are shown to be circulating through exosomes and have varying expression levels between the patient and control groups, may be considered as biomarkers in the diagnosis and treatment of systemic autoinflammatory diseases in the future.