İzole CABG prosedürü uygulanan hastalarda del nido kardiyoplejisi'nin postoperatif erken dönemde ventrikül fonksiyonları üzerine etkileri
The effects of del nido cardioplegia on ventricular functions in postoperative early period in patients with isolated CABG procedure
- Tez No: 523351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF GÜCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: koroner arter bypass, kardiyoplejik solüsyonlar, artery bypass, coronary, cardioplegic solutions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Açık kalp cerrahisinde başarılı klinik sonuçlar elde edebilmek için temel ve önemli konulardan birisi yeterli myokardiyal korumadır. Uzun yıllardan beri hiperkalemik solüsyonlar miyokard korumada temel olarak kullanıma girmiş, solüsyonlardaki içerikler zenginleştirilerek farklı kardiyopleji çeşitleri elde edilmiştir. Daha yaygın olarak pediatrik kalp cerrahisinde kullanılan“del Nido Kardiyopleji”si son dönemde erişkin kalp cerrahisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızın amacı; son zamanlarda kliniğimizde de kullanılan del Nido Kardiyoplejisi'nin miyokardiyal korumadaki etkinliğinin, klinik, biyokimyasal ve hemodinamik parametreler üzerinden araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem 2018 Temmuz-2018 Eylül tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, aynı cerrahi ekip tarafından, koroner arter bypass cerrahisi yapılan 30 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar benzer demografik özelliklere sahipti. Hastaların %50'sinde(n=15) del Nido Kardiyoplejisi (DNK), %50'sinde(n=15) kristaloid kardiyopleji ile indüksiyondan sonra aralıklı soğuk kan kardiyoplejisi (KK) rejimi kullanıldı. Hastaların preoperatif, operatif ve postoperatif verileri (kardiyak biyomarker düzeyleri, kross klemp ve toal perfüzyon süreleri, hemodinamik parametreler vb.) değerlendirildi. Bulgular Hastalara ait demografik özellikler ve komorbit faktörler açısından her iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Hastalara uygulanan greft sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Her iki gruptaki hastalarda da, preoperatif değerlere göre postoperatif dönemde ölçülen EF, CO, CI değerleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Her iki grubun postoperatif troponin I seyri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Kross klemp süresi ve total perfüzyon süresi KK grubuna göre DNK grubunda daha düşük saptandı, sırasıyla krosklemp ve total perfuzyon süreleri; 55,5±2,9dk/78±2,7dk vs 48,9±2,8dk/70,2±2,2dk (p0,05). Sonuç Erken dönem sonuçlar değerlendirildiğinde DNK, kristaloid kardiyopleji ile indüksiyon sonrası aralıklı soğuk kan kardiyoplejisi rejimine benzer özelliklerde ve yeterli miyokard koruması sağladığı görülmektedir. Ayrıca DNK cerrahi akışı engellemediğinden daha kısa kross klemp süresi total perfüzyon süresi ve daha düşük defibrilasyon ihtiyacı sağlaması nedeniyle KABG cerrahisinde, güvenli şekilde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
One of the basic and important issues for achieving successful clinical outcomes in open heart surgery is adequate myocardial protection. For many years, hyperkalemic solutions have been used mainly in myocardial protection, and the contents in the solutions have been enriched and different cardioplegia varieties have been obtained. del Nido Cardioplegia, which is more commonly used in pediatric cardiac surgery, has recently been used in adult cardiac surgery. The aim of our study; recently, the effectiveness of del Nido Cardioplegia used in our clinic in myocardial protection is investigated through clinical, biochemical and hemodynamic parameters. Material-Method Thirty patients who underwent coronary artery bypass surgery between July 2018 and September 2018 were included in the study. Patients had similar demographic characteristics. Del Nido Cardioplegia (DNK) was used in 50% of the patients (n = 15) and intermittent cold blood cardioplegia (KK) regimen was used after induction with crystalloid cardioplegia in 50% (n = 15). Preoperative, operative and postoperative data (cardiac biomarker levels, cross clamp and toal perfusion times, hemodynamic parameters, etc.) were evaluated. Results There was no significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics and comorbidity factors (p> 0.05). There was no difference between the groups in terms of the number of grafts applied to patients (p> 0.05). There was no significant difference in terms of EF, CO, and CI values measured in the postoperative period in both groups (p > 0.05). There was no significant difference between the groups in terms of postoperative troponin I (p> 0.05). The duration of the cross clamp and total perfusion time were lower in the DNK group compared to the CC group, respectively,cross clemp and the total perfusion times were; 55.5 ± 2,1 min / 78 ± 2,7 min vs. 48,9 ± 2,8 min / 70,2 ± 2,2 min (p 0.05). Conclusion When the early results are evaluated, it is seen that DNC is similar to blood cardioplegia after cold crystalloid cardioplegia regime and provides adequate myocardial protection. In addition, since DNC does not interfere with surgical flow, we think that it can be used safely in CABG surgery because it requires shorter cross clamp-total perfusion time and lower defibrillation requirement.