İzole elektif koroner arter baypas greft yapılan hastalarda del Nido ve izotermik kan kardiyoplejisinin postoperatif mortalite ve morbidite karşılaştırılması
Comparison of postoperative mortality and morbidity between del Nido and isothermic blood cardioplegia in isolated elective coronary artery bypass graft patients
- Tez No: 928757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ANTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Del Nido Kardiyopleji, Kan Kardiyopleji, Koroner Arter Baypas Greft, Miyokardiyal koruma, Del Nido Cardioplegia, Blood Cardioplegia, Coronary Artery Bypass Graft, Myocardial Protection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Kardiyak cerrahide peroperatif miyokard koruması postoperatif mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Kalp cerrahisinde ekstrakorporeal dolaşım sistemlerinin kullanılmasıyla miyokard koruma teknikleri geliştirilmiş ve günümüzde halen gelişmeye devam etmektedir. İzotermik kan kardiyoplejisi ve del Nido kardiyopleji solüsyonu miyokard koruma amacıyla rutin olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma izole elektif koroner arter baypas cerrahisi uygulanan hastalarda, miyokardiyal koruma için kullanılan izotermik kan kardiyoplejisi ve del Nido kardiyoplejisinin erken dönem morbidite ve mortalite üzerine etkisini araştırmak için yapılmıştır. Metod: Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma hastanesinde 2023 yılında izole elektif koroner arter baypas greft cerrahisi yapılan 187 hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif sol ventrikül fonksiyonları normal olup, peroperatif miyokard koruma amacıyla del Nido kardiyoplejisi (85) ve izotermik kan kardiyoplejisi (102) kullanılan hastalar incelendi. Acil koroner baypas cerrahi uygulanan, 18 yaş altındaki hastalar, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu 45 altında olan hastalar, daha önce kardiyak cerrahi geçiren hastalar, eş zamanlı ek cerrahi prosedür uygulanan hastalar, eşlik eden diğer kardiyak patolojisi olan hastalar, preoperatif böbrek yetmezliği olan hastalar, preoperatif serebrovasküler olay öyküsü olan hastalar, minimal invaziv cerrahi ile yapılan vakalar, minimal invaziv ekstrakorporeal dolaşım kullanılan vakalar, sentrifugal pompa kullanılan vakalar, off pump cerrahi yapılan vakalar peroperatif retrograd kardiyopleji kullanılan vakalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Gruplar arasındaki demografik veriler ve preoperatif risk faktörleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. İntraoperatif parametrelerin karşılaştırması sonucunda aort kros klemp süresi, perfüzyon süresi ve operasyon süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Postoperatif dönemde majör morbidite, yoğun bakım yatış ve hastane yatış süreleri ve erken mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda del Nido ve kan kardiyoplejisi kullanımının, postoperatif mortalite ve morbiditeye etkisi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Del Nido kardiopleji solüsyonunun erişkin koroner baypas cerrahisinde rutin kullanımının güvenliliği açısından, hasta sayısının daha fazla olduğu, farklı operatif girişimlerin değerlendirildiği geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Myocardial protection during cardiac surgery is associated with postoperative mortality and morbidity. With the widespread use of extracorporeal circulation systems in cardiac surgery, myocardial protection techniques have been developed and continue to evolve. Isothermic blood cardioplegia and del Nido cardioplegia solution are routinely used for myocardial protection. This study was conducted to investigate the effects of isotermic blood cardioplegia and del Nido cardioplegia, used for myocardial protection, on early morbidity and mortality in patients undergoing isolated elective coronary artery bypass surgery. Method: A total of 187 patients who underwent isolated elective coronary artery bypass grafting (CABG) surgery at Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital in 2023 were included in the study. Patients with normal preoperative left ventricular function who received del Nido cardioplegia (85 patients) or isothermic blood cardioplegia (102 patients) for intraoperative myocardial protection were examined. Patients who underwent emergency CABG, were under 18 years old, had a left ventricular ejection fraction below 45%, a history of previous cardiac surgery, other coexisting cardiac pathologies, preoperative renal failure, history of preoperative cerebrovascular events, underwent additional surgical procedures, underwent minimally invasive surgery, MIECC, centrifugal pump usage, off-pump surgery, or received intraoperative retrograde cardioplegia were excluded from the study. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data and preoperative risk factors. The comparison of intraoperative parameters revealed no statistically significant differences in aortic cross-clamp time, perfusion time, or total operation time. In the postoperative period, there was no statistically significant difference between the groups regarding drainage, length of hospital stay, or mortality. Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between del Nido cardioplegia and blood cardioplegia in terms of their effects on postoperative mortality and morbidity. To establish the safety of routine del Nido cardioplegia solution in adult coronary bypass surgery, larger-scale studies with a higher number of patients and evaluations of various operative techniques are required.