Eğitim yapılarındaki iç mekânların bilgisayar simülasyon yöntemi ile akustik açıdan incelenmesi, değerlendirilmesi ve düzenlenmesi: ktü örneği
Acoustic analysis, evaluation and regulation of interior spaces of education buildings with computer based simulation method: case of KTU
- Tez No: 523416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAVRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Akustik, konuşmanın anlaşılabilirliği, eğitim yapıları, simülasyon, Acoustics, intelligibility of speech, education buildings, acoustic simulation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Eğitim yapılarına ait mekânlarda eğitimin kalitesi konuşmanın anlaşılabilirliği ile ilgilidir. Eğitimin ve öğretimin temel amacı olan bilgi aktarmanın hedeflendiği bu mekânlarda konuşmanın anlaşılabilirliğinin sağlanması göz ardı edilemez bir akustik konfor koşuludur. Bu tez çalışmasında, Trabzon İli, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü' nde yer alan toplam on dört adet derslik, amfi ve laboratuarların akustik konfor koşullarının belirlenebilmesi için bilgisayar simülasyon yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışma dört bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; literatür taraması yapılarak çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirlenmiştir. İkinci bölümünde; çalışma kapsamındaki mekânların, bilgisayar destekli akustik simülasyonda kullanmak üzere 3D modellerinin oluşturulabilmesi için rölöveleri alınmış ve rölövelere göre hazırlanan 3D modeller ODEON V10 programına aktarılmıştır. Simülasyon programına aktarılan her bir mekân için ses kaynağı- alıcı ve yüzey malzemeleri ile ilgili kabuller yapıldıktan ve diğer gerekli veriler girildikten sonra program çalıştırılmıştır. Üçüncü bölümde; simülasyon sonucunda sesin nesnel parametrelerine ait değerler elde edilmiş ve bu parametreler optimum değer aralıkları ile karşılaştırılmıştır. İşitsel konfor koşulları yetersiz olan mekânlarda, sesin nesnel parametrelerine ait değerlerin optimum aralıklarda elde edilmediği yüzey malzemelerinde değişiklik yapılarak her bir mekân için çözüm önerileri geliştirilmiştir. Sesin nesnel parametrelerine ait optimum değerlerin elde edilmesi amacıyla bu çözüm önerilerine göre yeniden hazırlanan 3D modeller ODEON V10 programına aktarılarak simülasyon tekrarlanmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışmaya ait sonuçlar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The quality of education is related to the intelligible of speech in the education buildings wherein speaking is important. Providing clarity of speech is an indispensable acoustic comfort condition in those volumes where the main aim of education and training is to transfer information In this thesis study, a computer simulation was carried out to determine the acoustic comfort conditions of a total of fourteen lecture halls, classrooms and laboratories of Karadeniz Technical University located at the Kanuni Campus of Trabzon province. The study consists of four parts. In the first part; the purpose of study, scope and method has been determined by doing literature review. In the second chapter; the 3D models of the spaces covered by the study were designed to be used in computer aided acoustic simulations. In order to create 3D models, the relievo of the places were taken. 3D models prepared according to the scale were transferred to ODEON V10 program. The software has been run after making assumptions for source, receiver and surface materials and after entering the other datas required for simulation. In the third chapter at the end of the simulation, the values of the objective parameters of the sound were obtained and those parameters were compared with the optimum value ranges. In places where auditory comfort conditions are insufficient, solutions for each place have been developed by doing modifications in the surface materials. In order to obtain the optimum values of the objective parameters of the sound, 3D models re-prepared according to these solution proposals were transferred to ODEON V10 software and the simulation was repeated. In the fourth section, the results and recommendations of the study are mentioned.