Vajinal yoldan cinsel istismar/saldırı iddiası olan olgularda polarize multispektral videokolposkopinin kullanılması
The use of polarized multispectral videocoloscopy in cases of vaginal sexual abuse / assault
- Tez No: 523462
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SELİM ÖZKÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, genital bulgular, risk faktörleri, Sexual abuse, genital findings, risk factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmamızın amacı cinsel istismar mağduru kişilerin, ailelerinin ve istismarcıların tıbbi ve sosyodemografik özelliklerini değerlendirerek olası risk faktörlerini belirlemek; özellikle tıbbı bulguların değerlendirilmesinde yardımcı yöntemlerin etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada 2011 Ocak ayından 2015 Aralık ayına kadar yargı makamları tarafından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği'ne yönlendirilmiş 339 olgu retrospektif olarak taranmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 2.0 programı kullanılmış ve Ki-kare anlamlılık testi yardımıyla değerlendirme yapılmıştır. Olgularımızda mağdur yaş ortalaması 18,87±9,4 olarak bulunmuş; mağdurların %51,8'inin ilköğretim seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Mağdurların%43,3'ünün öğrenci olduğu, mağdur ailelerinin %58,5'inin beraber yaşadığı, mağdurların annelerinin %76'sı, babalarının da %66'sının en fazla ilkokul mezunu olduğu görülmüştür. Sanık yaşı bilinen 266 olguda yaş ortalamasının 26,82±12,2 olduğu, istismarcıların %39,3'ünün mağdurun yakın arkadaş/partneri olduğu, istismar olgularının %33,3'ünün sanık evinde gerçekleştiği ve olguların %15,5'inde alkol kullanıldığı anlaşılmıştır. Vajinal bulguların %60,7'si ilk 72 saatte bulunmuş ve ilk gün bulgu bulunma oranının düşük olması üzerine olgularda alkol kullanımı araştırılmış ve alkol kullanımı ile bulgu bulunması arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür(p=0,03ޒ0,05). İlk 96 saatte bulunan bulgular ile 96 saat sonrası bulgu bulunma ilişkisi Ki-kare testi ile incelenmiş ve aralarında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür ve ilk 96 saatin bulgu bulunmasındaki önemi anlaşılmıştır(p=0,00ޒ0,005). Dördüncü günde de bulgu bulunma oranının yüksek olmasının nedeni dijital multispektral videokolposkopi ve boyama yöntemi kullanımı olarak düşünülmektedir. Gerek eğitim alanında gerekse sosyal alanda gerekli önlemleri alarak cinsel istismar olgularının önlenmeleri sağlanabilir. Cinsel istismar olguları, gerekli eğitimleri almış, tecrübeli ve alanında uzman kişilerin bulunduğu, multispektral videokolposkop ve yardımcı boyama tekniklerin kullanıldığı, fotodökümantasyonun yapıldığı, gerekli donanıma ve konsültasyon imkanlarına sahip merkezlerde muayene edilmeli ve sonuç verilmelidir. Bu sayede olguların daha hızlı çözülmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose of our research is identify possible risk factors by evaluating the medical and sociodemographic characteristics of victims, their families, and abusers; especially in the evaluation of medical findings.From January 2011 to December 2015, 339 cases referred to the Adnan Menderes University Medical Faculty Forensic Medicine Dean's Policlinic by the judicial authorities were screened retrospectively. SPSS 2.0 program was used for evaluation of the obtained data and evaluation was made with the aid of Chi-square significance test. In our cases, the mean age of victims was 18,87 ± 9,4; 51.8% of the victims were found to be in primary education level. It was found that 43.3% of the victims were students, 58.5% of the victims were living together, 76% of the victim's mothers and 66% of the victim's father were the primary school graduates. The average age of the defendants was 26,82 ± 12,2 in the 266 cases, 39,3% of the abductees were close friends / partners, 33,3% of the abuse cases were in the defendant's home and 15,5% it is understood to be used alcohol. 60.7% of the vaginal findings were found in the first 72 hours and on the first day, the use of alcohol was investigated and the relationship between alcohol use and finding was found to be significant (p = 0,03ޒ0,05). Findings of the first 96 hours were also correlated with the finding of 96- hour post-hoc findings by using the Chi-square test and it was found that there was a significant correlation between them and the significance of finding the first 96 hours was found (p = 0,00ޒ0,005). The use of digital multispectral videocolposcopy and staining method is considered to be the reason for the high incidence of findings on the fourth day. It is possible to prevent the sexual abuse cases by taking necessary precautions in the field of education or in the social field.Sexual abuse cases should be examined and concluded in centers which have necessary training, experienced and experts in the field, multispectral videocoloscopy and auxiliary painting techniques are used, photodocumentation is made, necessary navy and consultation facilities are available. In this case, it is possible to solve the cases faster.