Primer monosemptomatik enürezis nokturna etyopatogenezinde idrarda PGE2 ve iyon atılımının rolü
Role of urinary PGE and ion excretion in the etiopathogenesis of primary monosemptomatic enuresis nocturna
  1. Tez No: 523504
  2. Yazar: EMEL TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer monosemptomatik enürezis nokturna, idrar Na, idrar Ca, idrar osmolalitesi, idrar pGE2, nokturnal poliüri, Primary monosymptomatic enuresis nocturna, urinary Na, urinary Ca, osmolality, urinary pGE2, nocturnal polyuria
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Günümüzde de PMEN patogenezi ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada idrar Na, Ca, osmolalitenin ve PGE2‟nin primer monosemptomatik enürezis nokturna (PMEN) etyopatogenezindeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi genel pediatri ve çocuk nefroloji polikliniğinde PMEN tanısı alan, en az 6 aydır hiçbir tedavi almayan, rassal seçilen, 5-17 yaş aralığında 51 olgu dahil edildi. Kontrol grubunu çalışma grubuna benzer cins ve yaşta, başka hiçbir hastalığı ve gece işemesi olmayan, rassal seçilen 40 olgu oluşturdu. Hasta grubunun yapılan klinik değerlendirmeleri ve önceden ayırıcı tanı için yapılmış olan tetkik sonuçları kaydedildi. Çalışma grubuna dahil olan tüm çocuklardan geceleri bir hafta süre ile gece işeme günlüğü ve iki günlük gündüz işeme çizelgesi doldur tuldu. Günlüklerden elde edilen verilerle tahmini mesane kapasitesi ve maksimum işeme volümü hesaplandı. Çalışmaya katılan 91 çocuğun ailelerine hazırlamış olduğumuz bilgilendirme onam formu imzalatıldı. Hastalar Adnan Menderes Üniversitesi çocuk nefroloji servisine yatırılarak 30 mg/kg/gün sıvı ve 3 mmol /kg/ gün sodyum alacak şekilde diyetleri ayarla ndı. Sıvının 2/3‟ ü saat 16:00‟dan önce, 1/3‟ü 16:00‟ dan sonra alınacak şekilde ayarlandı. Saat 08:00 - 20:00 arası toplanan idrar volümü hesaplanarak „gündüz idrar volümü‟ olarak, saat 20:00-08:00 arası toplanan idrar volümü hesaplanarak „gece idrar volümü‟ olarak kaydedildi. Hasta ve kontrol grubunda ayrı ayrı olmak üzere gündüz ve gece idrarında osmolalite, sodyum (ISE yöntemi), kalsiyum (spektrofotometri yöntemi) ve pGE2 düzeyleri için idrar örneği alınarak çalışıldı. Sonuçların istatistiksel analizleri ki-kare testi, Mann Whitney U testi, eşleştirilmiş t testi, Wilcoxon ve korelasyon testleri kullanılarak yapıldı. Tip I hata düzeyi 0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışma grubunun %31,4‟ünde 2 ve daha fazla gece idrar kaçırma şikayeti saptandı. Akşam yatmadan önce fazla miktarda sıvı tüketimi öyküsü enürezisli grubun %35,3‟ünde bulundu. Fazla sıvı tüketiminin etyopatogenezde rolü olabileceği düşünüldü. Günde sekizden fazla işeme hiçbir grupta görülmedi. Gündüz idrar Na atılımı arasında PMEN ile kontrol grubu arasında fark saptanmazken, gece idrar Na atılımının PMEN‟lilerde yüksek bulundu. Gece idrar Na atılımının PMEN patogenezinde rolü olabileceği düşünüldü. İdrar kalsiyum atılımının PMEN patogenezinde rolü olmadığı görüldü. Hem PMEN‟li hem de kontrol grubunda gündüz sodyum atılımı gece idrar sodyum atılımına göre yüksek bulundu. Bu sonuç gündüz diyetle tuz, kalsiyum içeren gıdaların alınmasına bağlandı. İdrar osmolalitesi açısından PMEN ve kontrol grubu arasında fark olmamasının saptanması, idrar osmolalitesinin PMEN patogenezinde rolü olmadığını düşündürdü. PMEN‟li çocuklarda idrardaki pGE2 atılımları, hem gündüz hem gece olmak üzere kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. İdrar pGE2 atılımının PMEN patogenezinde rolü olduğu sonucuna varıldı. İyon atılımı yönünden PMEN patogenezinde cinsiyetin rolü olmadığı görüldü. Nokturnal poliüri, çalışma grubunun %23,5‟inde saptandı. Gece idrarlarında Na ve Ca atılımlarının nokturnal poliürisi olanlarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunması, nokturnal poliüride idrarla atılan Na ve Ca‟un etkisi olduğunu düşündürdü. Gece iki ve ikiden fazla idrar kaçıranlarda pGE2 düzeylerinin anlamlı yüksek bulunması, mesaneden salgılanan pGE2‟nin mesane kasılmasında rolü olabileceğini düşündürdü. Önceden desmopressin tedavisi alanlarda gece idrarla pGE2 atılımı hiç desmopressin tedavisi almamış lara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunması, desmopressine yanıt almada idrar pGE2‟nin rolü olmadığını düşündürdü. PMEN‟ de gündüz ve gece idrar pGE2 atılımı ile sadece Ca atılımı arasında zayıf bir ilişki bulundu. Sonuç: Çalışmamızda PMEN patogenezinde idrar Ca ve osmolalitesinin rolü olmadığı görülürken, gece idrar Na ve pGE2 atılımının PMEN patogenezinde önemli olduğu düşünülmekle birlikte bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, studies on thepathogenesis of primary monosymptomatic enuresis nocturna (PMEN) are stil continuing. In this study, was aimed to investigate the role of urine Na, Ca, osmolality and PGE2 on the etiopathogenesis of PMEN. Materials and Methods: The study included 51 patients who were diagnosed PMEN in Adnan Menderes University School of Medicine general pediatrics and pediatric nephrology clinic, who were randomly selected, who did not receive any treatment for at least 6 months, and were between 5-17 years of age. The control group consisted of 40 randomly selected patients with similar sex and age, noother illnesses and no night time urination for the study group. The clinical evaluations of the patient group and the results of the test sperformed for the differential diagnosis were recorded. All children included in the study group were filled with nightly voiding diary for one weekand a two day daytime voidings chedule. Estimated bladder capacity and maximum void volume were calculated from the diary. An informed consent form was signed for the families of 91 children who participated in the study. Patients was admitted to the Adnan Menderes University pediatric nephrology service and diets were adjusted to receive 30 mg/kg/day of fluid and 3 mmol/kg/day of sodium. Two-thirds of the liquid was set before 16:00, one-thirds after 16:00. The urine volume was calculated between 08:00am - 08:00pm as 'daytime urine volume' and the urine volume was calculated between 08:00pm- 08:00am recorded as 'nighttime urine volume'. Thepatient and control group samples osmolality, sodium (ISE method), calcium (spectrophotometrymethod) and pGE2 (ELISA method) were studied by the same investigator in the daytime and nighttime urine separately. Statistical analyzes of the results wereperformed using chi-square test, Mann Whitney U test, paired t test, Wilcoxon and correlation tests. Type I error level was determined as 0.05. Results: İn the study group31.4% had has a nocturnal urinary incontinence for 2 or more nights and nocturnal polyuria wasfound at 23.5%. In the evenings before get bed, excess amount of liquid consumption was found to be 35.3% in the enuresis group. Excess fluid consumption may have a role in etiopathogenesis.The fact that nighturine Na excretion was significantly higher in the PMEN than in the control group, suggests that nighturine Na excretion may play a role in the pathogenesis of PMEN. Urinary calcium excretion was not foundtoplay a role in the pathogenesis of PMEN. In both PMEN and controlgroups daytime Na and Ca excretions were found higher than nighttime urine Na and Ca excretions. This result was attributed to the intake of salt, calcium-containing foods in the daytime diet, and the intake of Na and Ca in the daytime diet was thought to be the effect of etiopathogenesis. The absence of a difference between the PMEN and the control group in terms of urine osmolality suggested that urine osmolality did not play a role in the pathogenesis of PMEN. In children with PMEN, pGE2 excretion in the urine was statistically higher than in the control group, both day and night. Urinary pGE2 excretion was found to play a role in the pathogenesis of PMEN. It has been observed that there is no gender role in the pathogenesis of PMEN due to ion excretion. The statistically significant high levels of Na and Ca excretions in the nocturnal polyuria of night urine suggests that nocturnal polyuria is the effect of Na and Ca in the urine. The significant elevation of pGE2 levels at two or more voids during the night showed that pGE2 secreted from the bladder may play a role in bladder contraction. The presence of pGE2 excretion at night in previously desmopressin-treated patients was statistically significantly lower than those who did not receive any desmopressin treatment, suggesting that urine pGE2 did not play a role in desmopressin response. In PMEN, night and day urinaryexcretion of pGE2 was weaklycorrelated between only with Ca excretion. Outcome: It was concluded that urinary excretion of Na and pGE2 had a role in the formation of PMEN and urinary Ca excretion and osmolality were not. It was concluded that irregular contractions in the bladder smooth muscle, which are thought to play a role in the etiopathogenesis of PMEN, may have been caused by increased pGE2 secretion from renal collecting ducts and / or from the bladder. Nocturnal polyuria wasthought to be the effect of Na and Ca in nighttime urine in the development of nocturnal polyuria in cases with PMEN. To elucidate the etiopathogenesis of PMEN there is a need for more extensive controlled studies.