Tescilli arkeolojik buluntu alanlarında, yeni yapılanma ve koruma yaklaşımlarının tespiti ve irdelenmesi: Sinop örneği
Determination and investigation of new construction protection and approaches in registered archaeological findings: Sinope sample
  1. Tez No: 523531
  2. Yazar: MAHİTAP SEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZGEN, YRD. DOÇ. DR. DAVUT YİĞİTPAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Archeology, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Koruma, Arkeolojik Alan, Buluntu, Sit, Yeni Yapılanma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Sinop, kent merkezinde, 2011-2018 zaman aralığında, yeni yapı ve arkeolojik buluntuların çakışmış olduğu parsellerdeki uygulamaların tespitinin ve analizinin yapılması, çalışmanın ana hedefidir. Yeni yapı - buluntu içeren tüm parseller, tezin örneklemi olarak seçilmiştir. Çalışmada kesitsel yöntem kullanılmıştır. Veriler arşiv taraması, alan tespiti ve anket yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, arkeolojik buluntu üzerine yapılan uygulamalarda temel- buluntu ilişkisi, buluntunun koruma uygulamasının analizi, kent ölçeğinde uygulamanın değerlendirilmesi ve buluntuların içinde, üzerinde yaşayan Sinopluların,“koruma”başlığı altında yaklaşımları analiz edilmiştir. Ankette, %95.4 arkeolojik alanların korunması gerektiği ve yeni yapılanmaya açılmaması sonucuna ulaşılmıştır. Sinop'ta arkeolojik buluntu üzerine yeni yapıların üretim sürecinin belirlenen tarih aralığında gündeme geldiği, daha öncesinde ise buluntulara yönelik verilerin projelere aktarılmadığı ve dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitlerle, tez amacına ulaşmıştır. Çalışma Sinop'ta korumaya yönelik hazırlanan daha üstel bir çalışmanın birinci ayağını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study, to determine and analyze the aplicating in the parcels where the new structure and archaeological finds overlap in the city center Sinop, during the time period 2011-2018.All the parcels containing the new structure- finds where selected as thesis sample. Cross sectional method was used in the study.The data were collected by archival scanning,field survey and questionaire.As a result of the work, new foundation-find relation in the applications on archaeological finds, evaluation of application in urban scale and approaches of Sinopians living on the under the title of“conservation”were analyzed.The survey concluded that 95.4 % of archaeoligical sites need to be protected and that no new structuring should be opened. It has been cofirmed that the production process of new structures on the archaeolgical finds in Sinop is on the agenda at the detemined date range and earlier,the data fort he finds have not been transferred to the projects and taken into consideration, with the detections made, the thesis reached its purpose. The Work constitues the first step of a more exponential work on protection in Sinop. Keey Words: Sinop, Protection, Archaeological Area, Provenance, Situ, New Structuring