Malign tiroid nodüllerini belirmede dolaşımdaki mikroRNA'lar duyarlı bir belirteç olabilir mi?
Can micrornas in the circulation be A sensitive biomarker to identify malignant thyroid nodules?
- Tez No: 523530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNÜBOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, tiroid kanseri, miRNA 25-3p, miRNA 146b-5p, miRNA 451a, Thyroid nodule, thyroid cancer, miRNA 25-3p, miRNA 146b-5p, miRNA 451a
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç-hipotez:Tiroid nodüllerinin benign ve malign ayrımında tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ile değerlendirme yapılmaktadır.Farklılaşmış tiroid kanserlerini benign tiroid nodüllerinden ayrıt edebilecek güvenilir biyobelirteçler bulunmamaktadır. MikroRNA (miRNA)'larküçük, protein kodlamayan RNA molekülleridir.miRNA'ların normal ve patolojik dokular arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir.Gen ekspresyonunu düzenlediği gösterilen miRNA'ların kanser hücrelerindeki seviyelerinin normal hücrelerle karşılaştırılması kanserin tanı ve takibinde önem kazanmıştır.Çalışmamızda, benign ve malign tiroid nodülü ayrımında potansiyel bir biyobelirteç olarak dolaşımdaki miRNA düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'nda tiroid nodülü nedeniyle biyopsi yapılan ve tiroid operasyonu olan hastalar alındı. Operasyon sonrası patoloji sonucu malign olan 68 hasta ile benign olan 74 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Operasyon öncesi kan örnekleri toplandı. Dolaşımdaki miRNA 25-3p, miRNA 146b-5p, miRNA 451aizole edildi. Bulgular SPSS 18'e kaydedilerek istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya operasyon sonrası patoloji sonuçlarına göre 68'i tiroid kanseri (56 kadın, 12 erkek), 74'ü benign (61 kadın, 13 erkek) olan hastalar alındı. Tiroid kanseri saptanan hastaların yaş ortalaması 48.415.17, benign hasta grubunun 52.3110.63 idi (p>0.05). Tiroid kanseri saptananhastaların miRNA 25-3p düzeyleri daha düşük, miRNA 146b-5p düzeyleri daha yüksek saptandı (p0.05). Sonuç:Sonuç olarak, çalışmamız ile dolaşımdaki miRNA 146b-5p ve miRNA 25-3p'nin, preopereatif tiroid kanseri tanısında invaziv olmayan önemli biyobelirteçler olabileceğini, ayrıca miRNA 25-3p'nin de tiroid kanseri için tümör baskılayıcı rolü açısından araştırılmasının önemli olacabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective- hypotesis:Thyroid fine needle aspiration biopsy is used to evaluate benign and malignant thyroid nodules.There are no reliable biomarkers that can differentiate differentiated thyroid cancers from benign thyroid nodules. MicroRNAs (miRNAs) are small and non-coding RNA molecules. miRNAs have an important role in the pathogenesis of neoplasia. It was determined that miRNAs were different between from each other in normal and pathological tissues. Comparison of levels of miRNAs in cancer cells with normal cells is important in the diagnosis and follow-up of cancer. In that study, it was aimed to compare circulating miRNA levels as a potential biomarker in the differentiation of benign and malignant thyroid nodules. Methods:This study included 68 patients with malignant nodules and 74 patients with benign nodules as control group who underwent biopsy for thyroid nodules and underwent thyroid operation in the Endocrinology and Metabolism Diseases Department, Adnan Menderes University. Blood samples were collected before the operation. The circulating miRNA 25-3p, miRNA 146b-5p, miRNA 451a were isolated. SPSS18 was used for statystical analysis of the data. Results: The sample of this study consisted of 68 patients (56 women, 12 men) with malignant nodules and 74 (61 women, 13 men) patients with benign nodules as control group. The mean age of the patients with malign nodules was 48.415.17 and with benign nodules was 52.3110.63 (p>0.05). It was found that patients with thyroid cancer had significantly lower levels of miRNA 25-3p and higher miRNA 146b-5p levels(p0.05). Conclusion:miRNA 146b-5p and miRNA 25-3p can be important noninvasive biomarkers in the diagnosis of preoperative thyroid cancer. Also, it is important to investigate the role of miRNA 25-3p as tumor suppressor in thyroid cancer.