Sarıkum Gölü'nde ötrofikasyona neden olan kirleticiler ve kaynakları
Pollutants and resources causing eutrophication in Sarıkum Lake
  1. Tez No: 523534
  2. Yazar: ZEYNEP HASANÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ötrofikasyon, fiziko-kimyasal, Sarıkum Gölü, Sinop, Karadeniz Bölgesi, Eutrophication, physico-chemical, Sarıkum Lake, Sinop, Black Sea region
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Karadeniz ' in sayılı ''Uluslararası Sulak Alan“ kriterlerine sahip olan Sarıkum Göl'ü 1987 yılında ''Tabiatı Koruma Alanı '' kabul edilirken gölün çevresi 1991 yılında ''Doğal Sit Alanı '' olarak ilan edilmiştir. Sarıkum Gölü, çevresindeki yerleşim yerlerinden gelen evsel atıklara ve tarımsal alanlarda kullanılan kimyasal maddelere maruz kalmaktadır. Gölün deniz bağlantılı kanalı ve göle kaynak oluşturan dereler göl için tehlike arz etmektedir. Göl bu kaynaklardan gelen besin maddeleri sebebiyle kirlenmekte ve en önemlisi su kalitesi problemi olan ötrofikasyon ile karşı karşıya kalmaktadır. Sarıkum Gölü'nde ötrofikasyona neden olan kirleticiler ve kaynaklarının kirlilik düzeyini ve gölü ne şekilde etkilediğini tespit etmek amacıyla çalışma alanı olarak seçilmiştir. Kasım 2016- Temmuz 2017 tarihleri arasında 7 farklı istasyondan alınmış olan su örneklerinin analizleri yapılmış ve mevsimsel olarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla yüzeyden alınan su örneklerinde ölçülen bazı fiziko-kimyasal parametrelerin yıllık ortalama değerleri; pH 8.23, sıcaklık 15.41°C, tuzluluk 3.46 Psu, çözünmüş oksijen 3.7 mg/L, oksidasyon redüksiyon potansiyeli 94.23 mV, toplam çözünmüş madde 1747.8 mg/L, iletkenlik 6553.41 µS/cm, amonyum azotu 0.045 mg/L, fosfat fosforu 0.224 mg/L, silisyum1.918 mg/L, nitrit azotu 0.077 mg/L, nitrat azotu 1.130 mg/L, klorofil-a 4.513µg/L, toplam askıda katı madde 0.029 mg/L, anyonik deterjan 0.0449 mg/L olarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin, ”Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kalite Kriterleri Yönetmeliği" ne göre en yüksek pH, amonyum nitrojen, nitrit nitrojen, klorofil-a ve anyonik deterjan miktarları ile 5. ve 7. istasyonlar olduğu belirlenmiştir. Bu durum Sarıkum Gölü'nü temsil eden bu iki istasyonun gölün kirlilik düzeyinin ötrofikasyondan hiperötrofikasyona doğru ilerlediğini göstermiştir. Çalışma sonucunda Sarıkum Gölünde belirlenen istasyonların tarımsal ve çevresel kaynaklı kirleticilere maruz kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sarıkum Lake, which has the criteria of“International Wetland Area”of the Black Sea, was accepted as a“Nature Protection Area”in 1987, and the area around the Lake was declared as a Natural Site in 1991. Sarıkum Lake is exposed to domestic wastes from settlements around it and chemical substances used in agricultural areas. The lake's sea connection and the creeks that are the water source of the lake are dangerous for the lake. The lake is polluted due to nutrients from these sources, and the most importantly is faced with eutrophication of water quality problems. The study was planned to determine the pollution level of pollutants and their sources causing eutrophication in Sarıkum Lake, and how it affects the lake. Water samples taken from 7 different stations between November 2016 and July 2017 were analyzed and evaluated seasonally.For this purpose, annual mean values of some physico-chemical parameters measured in water samples taken from the surface were determined. These are pH 8.23, temperature 15.41°C, salinity 3.46 Psu, dissolved oxygen 3.7 mg/L, oxidation reduction potential 94.23 mV, total dissolved matter 1747.8 mg/L, conductivity 6553.41 μS/cm, ammonium nitrogen 0.045 mg/L, phosphate phosphorus 0.224 mg/L, silicon 1.918 mg/L, nitrite nitrogen 0.077 mg/L, nitrate nitrogen 1,130 mg/L, chlorophyll-a 4,513μg/L, total suspended solids 0.029 mg/L detergent 0.0449 mg/L, respectively. It was determined that the obtained data were the 5th and 7th stations with the highest amounts of pH, ammonium nitrogen, nitrite nitrogen, chlorophyll-a and anionic detergent quantities according to the '' 'Water Pollution Control Regulation and the Quality Criteria Regulations''.This shows that these two stations representing the Sarıkum Lake have improved from eutrophication to hypereutrophication. As a result of the study, it has been detected that the stations in Sarıkum Lake are exposed to agricultural and environmental pollutants.