U16 yaş amatör genç erkek futbolcularda 8 haftalık çeviklik ve pliometrik antrenmanlarının aerobik ve anaerobik güç üzerine etkisi
U16 age amateur ifluence on aerobic and anaerobic power of 8 weekly childhood and plyometric trends in young male football
  1. Tez No: 523556
  2. Yazar: KADİR EREN SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ, DR. TUBA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik Antrenman, Aerobik, Anaerobik, Çeviklik, Futbol, Pliometric Training, Aerobic, Anaerobic, Agility, Soccer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmanın amacı; U16 yaş amatör genç erkek futbolcularda 8 haftalık çeviklik ve pliometrik antrenmanların aerobik ve anaerobik güç üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya, İstanbul'da iki farklı futbol kulübünün U16 yaş amatör 30 genç erkek futbolcusu katılmıştır. Araştırmaya katılan 30 amatör futbolcunun 15'i kontrol grubu, 15'i araştırma grubu olarak ayrılmıştır. Araştırmaya katılan tüm U16 yaş amatör genç erkek futbolculara antropometrik ölçümler (boy, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi) ile temel motorik özellik ölçümler (10 m ve 30 m sprint testi, dikey sıçrama testi, RAST, Shuttle Run) yapılmıştır. Ön test ve son test grubunun 15'er kişilik iki gruptan oluşması ve n < 30 olması nedeniyle Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk normallik testleri yapılmış ve tüm değerlerin normal çıkması nedeniyle gruplar arası farklılıklar için Bağımsız Örneklem T-testi (Independent Samples T – Testi) ve ön-son test değerlerinin karşılaştırılmasında Eş örneklem T-testi (Paired Samples T – Testi) uygulanmıştır. Sonuçlar yüzde 95 güven aralığında ve p < 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapılan 8 haftalık çeviklik ve pliometrik antrenmanlar sonucunda U16 yaş genç erkek futbolcuların Boy, Kilo, BKİ, Yağ, 10 m, Maksimum Güç, Minimum Güç, Ortalama Güç ve Yorgunluk İndeksi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamış, 30 m Sprint, Dikey Sıçrama ve VO2maks değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu çalışma sonuçlarına dayanarak, U16 yaş erkek amatör futbolcusu olup anaerobik güç ve aerobik güç bakımından yetersiz olanların; pliometrik ve çeviklik antrenman çalışmaları yaptırılarak eksik oldukları bu alanlarda gelişme gösterebilecekleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study; To investigate the effect of 8 weeks' agility and pliometric training on aerobic and anaerobic power in young U16 male soccer players. For this study, two different U16 football clubs participated with amateur and 30 young male players in Istanbul. 15 of the 30 amateur soccer players participated in the investigation were divided into control groups and 15 of them were group of subjects. The anthropometric measurements (height, body weight, percentage of body fat) and basic motoric features (10 m and 30 m sprint test, vertical jump test, RAST, Shuttle Run) were performed on all U16 aged young male footballers participated in the study. Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk normality tests were performed because the pre-test and post-test group consisted of two groups of 15'ers and n < 30. Because of the normalization of all values, Independent Samples T-test was used for differences between groups and Paired Samples T-test was used for comparison of pre-test values. The results were evaluated at 95 percent confidence interval and p < 0,05 significance level. There was no statistically significant difference in height, weight, BMI, fat, 10 m, maximum power, minimum power, average power and fatigue index values of young male soccer players of U16 age as a result of 8 weeks' agility and pliometric training. A statistically significant difference was found in vertical splash and VO2max values. Based on the results of this study, it can be said that U16 male amateur soccer players, who are inadequate in terms of anaerobic power and aerobic power, may be able to improve when they perform plyometric and agility training exercises in these areas.