Kendi vücut ağırlığıyla uygulanan tabata egzersiz protokolü'nün sedanter bayanların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkisi
The effect of the self-body weight of the taba exercise protocol to some physical and physiological properties of the sedanter women
- Tez No: 523565
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EMRE EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tabata protokolü, Sedanter Bayan, Spor, Tabata protocol, Sedanter Woman, Sport
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, sedanter bayanlarda Tabata egzersizin fizyolojik etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 26-55 yaş aralığında gönüllü 12 bayan katılımcıya 12 hafta süresince Tabata antrenman yöntemi uygulanmıştır. Katılımcıların boy ve ağırlık ölçümleri, istirahat kalp atım sayısı, sistolik ve diastolik kan basıncı (tansiyon), yağ ve kas kütlesi ölçümü, maxvo2 ölçümü, HDL ve LDL ölçümleri öntest ve son test uygulama verileri alınarak grup içi farklılıklar Wilcoxon Signed Rank testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, egzersizin bayanların demografik özellikleri üzerine çok fazla etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Tabata egzersizinin VO2Max ortalamalarını istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselttiği, nabız sayısını ve vücut yağ oranını ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşürdüğü belirlenmiştir. Diyastolik kan basıncı, sistolik kan basıncı, kas kütlesi oranını ve LDL değerini kısmen yükselten Tabata egzersizinin HDL değerini de düşürdüğü ancak istatistiksel açıdan bu farklılıkların önemli olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak sedanter bayanlarda Tabata protokolüne göre egzersiz yapılmasının dayanıklılığın artırması, yağ oranını ve nabız sayısını düşürerek bireyin kendini iyi hissetmesine neden olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the physiological effects of Tabata exercise in sedanter women. To this end, 12 hours of volunteer training was applied to participants in the 26-55 age range for 12 weeks. Participants were divided into two groups according to height and weight measurements, resting heart rate, systolic and diastolic blood pressures, fat and muscle mass, maxvo2, HDL and LDL measurements, pretest and posttest data and statistical significance with Wilcoxon Signed Rank test It was evaluated. As a result of the analysis, it was determined that the exercise did not have much effect on the demographic characteristics of the ladies. It was determined that Tabata exercise increased the VO2Max averages in a statistically significant level and decreased the pulse rate and body fat ratio statistically. Diastolic blood pressure, systolic blood pressure, muscle mass ratio and LDL level were also partially lowered by Tabata exercise, but these differences were not statistically significant. As a result, according to Tabata protocol, it can be said that exercising in sedanter ladies increases the stamina, decreases the fat ratio and the number of pulses and makes the person feel better.