Engellilerin istihdam sorunlarına yönelik kamu politikaları
Public policies for employement problems of disabled people
  1. Tez No: 523633
  2. Yazar: MUHAMMET TOLGA AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENİZ ANBARLI BOZATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, engellilik, meslek, işsiz, istihdam, kamu politikaları, Disabled people, disability, profession, unemployed, employment, public policies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Engelliler, sahip oldukları dezavantajlar sebebiyle belki de desteğe en fazla ihtiyacı olan gruplardan biridir. Eğitim, meslek edinme, istihdam edilebilme konularında hayat mücadelesine dezavantajları nedeniyle bir adım geride başlamaktadırlar. Bu dezavantajlar, engelli bireyler üzerinde psikolojik olarak olumsuz sonuçlar doğurduğu gibi yoksullaşma ve bireylerin toplumdan uzaklaşarak izole bir hayat sürmeleriyle de sonuçlanabilmektedir. Bu bağlamda engellilerin istihdamı, onların hayatın içine dâhil olmalarını, toplumla bütünleşmelerini sağlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin yaklaşık %12'sini oluşturan engelli bireylerin eğitimsizlik, mesleksizlik ve işsizlik mücadelesine bir katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Engelli bireylerin kendi ilgileri, becerileri, yetenekleri ya da eğitimleri doğrultusunda kendine uygun bir işi yapabilir, istihdam edilebilir olduğuna inanmanın gerekliliği savunulmuştur. Çalışma kapsamını, Türkiye içerisindeki engellilerin mevcut durumu ve engelli istihdamıyla ilgili devlet politikaları oluşturmaktadır. Bu çalışmada engellilerin istihdam sorunları hakkında devletin geliştirmiş olduğu kamu politikaları ve mevzuattaki karşılıkları değerlendirilerek engellilerin istihdamı ile ilişkili haklarının tek bir çatı altında toplanması hedeflenmiştir. Mevzuat incelemesi ve literatür araştırması yapılmış, engelli istihdamını arttırıcı ve mevcut durumu iyileştirici öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Because of the disadvantages they have, perhaps the disabeled people are one of the groups most in support need. There is a disadvantageous step in life struggle in terms of education, occupation and employment. These disadvantages include psychological negative consequences for disabled people, such as poverty and it can also be concluded that individuals live away from society and live an isolated life. In this context, the employment of the disability should be included in the online life, social integration. In Turkey, which accounted for about 12% of individuals with disabilities without education, to make a contribution to the fight against occupation and unemployment. Individuals with disabilities have their own interests, skills, talents, or training that can be employed, can be employed it is argued that it is necessary to believe that. Working scope of the current situation of disabled people in Turkey and within government-related disabilities employment. In this case, the government has developed about the employment problems of the handicapped public policy and legislative provisions are assessed. With the employment of the disabled it is aimed to bring together related rights under a single body. Legislation review and literature research has been done, suggestions for improving disability employment and improving the current situation have been presented.