Türkiye'de belediye yönetimi üzerindeki idari vesayet denetimi
Administrative enterprise control on municipal management in Turkey
  1. Tez No: 523718
  2. Yazar: SELÇUK YOSUNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Municipal, Administrative Guardianship Supervision Local Autonomy, Local Governmen
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İçerisinde bulunulan küreselleşen dünyada ve her geçen gün artan teknolojik gelişmelere paralel olarak ülkelerdeki yönetim sistemleri ve yönetim sistemleri içerisinde yer alan idari birimlerin konumları değişmektedir. Günümüzde post-modernleşmenin kıstasları arasında gösterilen yerelleşme ve buna bağlı olarak gelişen yerel özerklik vurgusu hiç şüphesiz ülkemizi de etkilemiştir. Gerek dünyada ki eğilim gerekse de Türkiye'nin artık çıkmazı haline gelmiş AB süreci belediyeler alanında da bir takım düzenlemeler yapmayı ve özellikle yerel özerkliğin sağlanması hususunda değişiklikleri zorunlu kılmıştır. 5393 sayılı yeni belediye kanunuyla birlikte yerel özerkliğin sağlanması amacıyla eski düzenlemelere nazaran birçok alanda idari vesayet yetkisinin azaltıldığı söylenebilir. Hiç şüphesiz bu düzenlemeler yapılırken özellikle 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın etkisi çok büyük olmuştur. Çalışmada idari vesayet denetiminin gerekliliği vurgulanmıştır. Fakat bu denetim yapılırken hiç şüphesiz yerel idareleri işlevsiz hale getiren onları tamamıyla kısıtlayıp engelleyen değil kamunun yüksek menfaatleri doğrultusunda yapılan bir denetimin varlığından söz edilmiştir. Çalışmada belediye yönetimi ve belediyeler üzerinde uygulanan idari vesayet denetimi ele alınmaya çalışıldı. Bu kapsamda çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak kamu yönetimi örgütlenmesi ve bu örgütlenme içerisinde belediye yönetimi açıklanmış, ikinci bölümde idari vesayetin ne olduğu kavramsal çerçeve olarak ele alınmış, üçüncü ve son bölümde ise 5393 sayılı yasa kapsamında idari vesayet uygulamaları ve“Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”irdelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler; Belediye, İdari Vesayet Denetimi Yerel Özerklik, Yerel Yönetim
Özet (Çeviri)
The positions of the administrative units in the management systems and management systems in the countries are changing in parallel with the increasing technological developments in the globalized world we live and work in. Nowadays localization among the criteria of modernization and the accentuation of local autonomy which has been developed in this way undoubtedly also affected our country. Although there is a tendency in the world, Turkey has been obliged to make some arrangements in the field of EU process municipalities, which have now become a platonic love, and in particular to change local autonomy. With the new municipal law no. 5393, it can be said that the authority of administrative tutelage in many areas has been reduced compared to the previous regulations in order to provide local autonomy. Undoubtedly, the impact of the European Charter of Local Autonomy has been enormous, especially when these arrangements have been made. We have tried to address administrative supervision on municipal administration and municipalities in our work. In this context, our work consists of three main parts. In the first chapter, public administration organization and municipal administration are explained in the second chapter, and in the third and last chapter, administrative tutelage applications under Law No. 5393 and the European Local Autonomy Charter were tried to be mentioned.