Halkevlerinin Türk sporunun gelişimindeki yeri ve önemi
Importance of peoplehouses for development of Turkish sports
- Tez No: 523722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Spor, Peoplehouses, Sports
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Halkevlerinin Türk Sporunun Gelişimindeki Yeri ve Önemi başlıklı bu çalışma, birinci el kaynaklar, tezler ve araştırma eserler kullanılarak hazırlanmıştır. Dokümanların önemli bir bölümü arşivlerde yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Geri kalan belgeler ise ikinci el kaynaklar ve dijital olarak edinilmiştir. Milli Mücadele sonrası ülke genelinde yürütülen çalışmalar, dönemin devlet yöneticiler tarafından kurulan halkevlerinin bu faaliyetlerdeki yeri, gerçekleştirilen spor faaliyetleri ele alınmıştır. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Türk Ocakları ve spor kulüpleri tarafından ciddi anlamda ilk adımlarının atıldığı spor faaliyetlerinin, Cumhuriyetin ilanından sonra eldeki imkânlarla hızlandırılmaya çalışılmıştır. Türk inkılâp hareketinin önemli parçalarından biri olan halkevleri, vatandaşların çağa uygun bir şekilde yaşamaları için önemli adımlardan biri olarak görülmektedir. Türk Ocaklarının yerini alan ve devlet tarafından desteklenen halkevleri, ülke genelinde örgütlenerek birçok alanda faaliyetlerde bulunmuştur. Bu faaliyet alanlarından biri ise spordur. Örgütlendikleri yerlerde spor alanları inşa etmek, spor kulüplerinin kurulmasına yardım etmek ve spor eğitimleri vermek gibi görevler üstlenmişlerdir. Öte yandan süreli yayınlarında çıkardıkları yazılarla insanları spor hakkında bilinçlendirmek için paylaşımlarda bulunmuşlardır. Ankara'da bulunan Genel Merkezin yurt genelinde göndermiş olduğu talimatlar doğrultusunda faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Özellikle Milli Bayramların kutlamaları sırasında halkevi sporcuları tarafından gösteriler yapılması istenilmiştir. Yurt içi faaliyetler dışında yurt dışındaki organizasyonlara da sporcular gönderilerek ülkenin uluslararası temsili sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fırst hand sources, thesis and researches have been used named Importance of Peoplehouses for development of Turkish Sports. Important part of document had been founded in acrhives after research. Rest of the sources had been founded second hand and digital sources. Works in country-wide after the National Struggle, place of peoplehouses who founded by government of that period, achieved sport activities had been studied. Sports acvities which started by Türk Ocakları and sports clubs in the last years of Ottoman Empire, gained speed after declaration of republic. Peoplehouses were one of the important part of Turkish revolution aimed that citizens of Turkey would live like civilized nations. Peoplehouses took place in Türk Ocakları, supported by government organized all over the country and they managed some activities. Sport was one of those activities. They Builed sport fields, supported to start new sport clubs, gave sport lecture, where they have been organized. On the other hand they published periodicals and shared some informations about sports. Headquarter of peoplehouses where located Ankara, gave some directives all over the coutry for sports activities. Speacially, headquater asked to peoplehouses' sportsmen shows their abilities in national holiday. They achieved foreign activities as well as domestic activities and represented their countries on international stages.