Deneysel akut kolesistit modeli oluşturulmuş kobay izole safra kesesi şeritlerinde hidrojen sülfürün gevşetici etkilerinin mekanizmasının incelenmesi
Investigation of the mechanism of the relaxant effects of hydrogen sulfide on isolated gallbladder strips obtained from guinea pigs: An experimental model of acute cholecystitis
  1. Tez No: 523752
  2. Yazar: HAKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: hidrojen sülfür, safra kesesi, akut kolesistit, Hydrogen sulfide, Gallbladder, Acute cholecystitis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada deneysel akut kolesistit modeli oluşturulmuş kobaylardan izole edilen safra kesesi şeritlerinde karbakol ve elektriksel alan uyarısı aracılı kasılma yanıtları üzerinde hidrojen sülfürün gevşetici etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneylerde 18 adet 4-6 aylık 450-550 gram ağırlığında albino kobay safra kesesi şeritleri kullanılmıştır. Kontrol, sham ve deney grupları olarak ayrılan kobaylarda deney grubunda Parkman metodu ile akut kolesistit modeli oluşturulmuştur. İzole edilen safra kesesi şeritleri Krebs solüsyonu içeren organ banyosuna yerleştirilmiş submaksimal konsantrasyonda karbakol ve elektrisel alan uyarısı aracılı ön kasılma yanıtları oluşturulduktan sonra hidrojen sülfür donörleri ile gevşeme yanıtları alınmıştır. Kontrol, sham ve deney grubunda konsantrasyona bağımlı olarak NaHS ile gevşeme yanıtları gösterilmiştir. Gevşeme yanıtı akut kolesistit oluşturulmuş dokularında daha fazla olarak gerçekleşmiştir. Gerçekleşen gevşeme yanıtlarının endojen hidrojen sülfür ve NO aracılı olup olmadığı da incelenmiştir. Hem karbakol hemde elektriksel alan uyarıcı kasılmalardan sonra elde edilen gevşeme yanıtları nitrikoksit aracılı olmayan gevşemeler olarak kaydedilmiştir. Endojen hidrojen sülfür üretimin ise gevşeme yanıtlarını azalttığı gözlenmiştir. Elektriksel alan uyarıcı aracılı yanıtlarda ise hidrojen sülfür etkisinin konsantrasyona bağımlı olduğu gözlenmiştir. Düşük konsantrasyonlarda kasılma ve bazal tonus artışı tespit edilmiştir. Sonuç olarak safra kesesinde hem normal hemde akut kolesistitinde hidrojen sülfür donörleri gevşetici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relaxant effects of hydrogen sulfide (H2S) on carbachol and electrical field stimulation-induced contractile responses in isolated gallbladder strips obtained from guinea pigs in an experimental model of acute cholecystitis. In the experiments, gallbladder muscle strips from a total number of 18, and 4-6-month-old albino guinea pigs weighing 450-550 grams were used. The guinea pigs were randomly divided into 3 groups: control, sham-operated and study group. In the study group, acute cholecystitis model was established by Parkman method. Isolated gallbladder strips were mounted in the organ bath containing Krebs' solution, and carbachol and electrical field stimulation-induced pre-contractile responses were generated with the submaximal concentrations followed by relaxation responses with donors of hydrogen sulfide (H2S). In the control, sham-operated and study groups, relaxation responses with NaHS were shown to be depending on the concentration. The relaxation response was more pronounced in acute cholecystitis-induced tissues. Whether or not the resulting relaxation responses were mediated by endogenous hydrogen sulfide and NO has also been studied. Relaxation responses obtained after both carbachol and electrical field stimulation-induced contractions were recorded as non-nitric oxide (NO)-mediated relaxations. Endogenous hydrogen sulfide production inhibition has been observed to reduce relaxation responses. The effects of hydrogen sulfide on electrical field stimulation-induced responses was observed to be concentration-dependent. Contractions and increase in basal tone were detected at lower concentrations. As a result, it has been found that donors of hydrogen sulphide had a relaxant effect in gallbladder inflammation during both normal and acute cholecystitis.