Yükümlülerin yerel vergilere bakışı: Çanakkale ili örneği
The perception of taxpayers on local taxes: The case of Çanakkale province
- Tez No: 523811
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi psikolojisi, Vergi uyumu, Yerel vergiler, Psychology of tax, tax compliance, local taxes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Devletin en önemli varlık nedenlerinden biri kamusal mal ve hizmet sunumudur. Ancak devletler kamusal mal ve hizmet sunumunu sadece merkezi yönetim aracılığıyla değil, aynı zamanda halka en yakın yönetim birimi olan yerel yönetimler aracılığıyla da gerçekleştirmektedirler. Yerel yönetimlere mal ve hizmet sunma görevinin verilmesi, yerel yönetimlerin yeterli düzeyde gelire de sahip olmasını gerektirmektedir. Merkezi yönetimin olduğu gibi yerel yönetimlerin de çeşitli gelir kaynakları vardır ve bunlar içinde en önemlilerinden biri vergilerdir. Vergilerin önemli gelir kaynağı olması gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetimler açısından sınırsız vergi geliri elde edebileceği şeklinde anlaşılmamalıdır. Çünkü vergilemede istenilen sonuçlara ulaşılabilmesi için belli hususlara uyulması gerekmektedir. Bu açıdan dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de yükümlülerin vergilemeye bakışının ya da yaklaşımının doğru bir şekilde değerlendirilmesidir. O halde yerel yönetimlerin önemli gelir kaynaklarından biri olan yerel vergilere yükümlülerin bakışları ya da yaklaşımlarının doğru tespit edilmesi ve değerlendirilmesi yerel vergileme açısından son derece önemlidir. Genel anlamda yükümlülerin vergilere bakışını etkileyen faktörleri bireysel ve çevresel faktörler olmak üzere iki başlık altında ele alabiliriz. Ancak bu faktörlerden“Kamu hizmetlerinin yükümlü tercihiyle uyumu”,“Vergi gelirlerinin etkin kullanımı”,“Vergi idaresi-yükümlü ilişkisi”ve“Yükümlülerin diğer yükümlüler hakkındaki düşünceleri”olmak üzere dört faktör yükümlülerin yerel vergilere bakışı üzerinde değerlendirme yapmaya imkân veren anlamlı farklılıklar içermektedir. Bu çalışmada söz konusu faktörlerin vergiye bakış üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çanakkale merkez ilçesinde yapılan anket sonuçlarına göre, belirlenen faktörlerin hepsinin yerel vergilere bakış üzerinde etkili olduğu görülmektedir. En fazla etkili olan faktör ise“Yükümlülerin diğer yükümlüler hakkında düşünceleri”olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The most prominent raison d'etre of the state is to provide public goods and services. Yet, states provide public goods and services not only via central administration but also via local administration, which is the nearest administrative unit to public. This, in turn, necessitates the local administrations to have sufficient income. As the central governments have, the local governments have income resources too and the taxes are the most important among them. Yet, this does not mean that central governments as well as local governments can levy taxes as much as they need since it is required to follow certain patterns to reach intended results in taxation. Therefore, examining properly the perceptions of taxpayers toward the taxation is worth noting. In general terms, factors affecting the perceptions of taxpayers toward the taxation can be taken into account under two headings as individual and environmental factors. As the subtitles of these factors, four factors including“The Conformity of Public Services with the preferences of taxpayers”,“The Efficient use of Tax Revenues”,“The Relationship between Tax Administration and Taxpayer”and“The thoughts of taxpayers about other taxpayers”provide significant differences that allow to evaluate the perception of taxpayers on local taxes. This thesis examines the impact of the factors in question on the perceptions toward the taxation. According to the results of poll (questionare) conducted in Canakkale central district, it seems that all determined factors in this study are effective on the perceptions of taxpayers toward local taxes. The most influential factor is reported as“The thoughts of taxpayers about other taxpayers”.