Orta-ileri derecede diz osteoartriti olup total diz artroplastisi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi 'tibal tüberkül-troklear oluk' mesafesinin ameliyat sonrası patellofemoral instabilite üzerine etkisi var mıdır?
  1. Tez No: 523890
  2. Yazar: OĞUZ TÜRKER
  3. Danışmanlar: UZMAN NAZAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz biyomekaniği, Tibial tüberkül, Troklear oluk, TDA, Patellar instabilite, Dizilim, Knee biomechanics, Tibial tubercle, Troklear groove, TKA, Patellar instability, Alignment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Orta ve ileri derece osteoartrit nedeniyle total diz protezi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ölçülen tibial tüberkül-troklear oluk (TT-TO) mesafe dağılımını belirlemek ve TT-TO mesafesinin ameliyat sonrasındaki değişimini görmek ve gelişebilecek olan patellofemoral instabiliteye etkisinin olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Orta-ileri derece osteoartrit nedeniyle total diz protezi uygulanması planlanan 46 diz incelendi. Dizler ameliyat öncesinde cinsiyet, varus derecesi, osteoartrit derecesi, boy-ağırlık değerleri, eklem hareket açıklığı açısından değerlendirilip kayıt edildi. Ameliyat öncesi (AÖ) rutin çekilen manyetik rezonans (MR) görüntülerinde TT-TO mesafesi ölçüldü. Ameliyat sonrasında (AS) ise hastalar metal artefaktın önlenmesi amacıyla multiacquition variable-resonance image combination (MAVRIC) sekansında MR çekilerek TT-TO mesafesi ölçüldü. Bu ameliyat sonrası ve öncesi TT-TO ölçümleri ile ameliyat öncesi kayıt altına alınan veriler arasındaki korelasyon olup olmadığı araştırıldı. Total diz protezi uygulamasının TT-TO mesafesi değişimine etkisi değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat öncesi TT-TO mesafesi 8.83±3.54, ameliyat sonrası TT-TO mesafesi 8.30±3.89 ve AÖ-AS TT-TO değişimi 0,52±3,64 bulundu (p=0,337). Dizilimi 10 derece ve altında olan hastalarda AÖ TT-TO mesafesi 8.74±3.18, 10 derece üzerinde olan hastalarda 8.89±3,83 ( p=0.888) ölçüldü. Dizilimi 10 derece ve altında olan hastalarda AS TT-TO mesafesi 8.00±2.85, 10 derece üzerinde olan hastalarda 8.52±4.52 (p=0.661) ölçüldü. Dizilimi 10 derece ve altında olan hastalarda TT-TO mesafe değişimi 0.74± 3.25, dizilimi 10 derece üzerinde olanlarda 0.37± 3.95 (p=0.741) olarak ölçüldü. Sonuç: Sonuç olarak, TT-TO mesafesi, evre 3-4 osteoartritik dizlerde geniş bir varyasyon göstermesine karşın normal sınırlar içinde ölçüldü ve AS değişimi anlamlı değildi. Bu çalışmanın, total diz protezi uygulamalarında TT-TO mesafe ölçümüyle ilgili literatürdeki ilk çalışma olması sebebiyle bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz. AS TT-TO mesafesinin, diz skorlarıyla ilişkisi başka bir çalışmanın konusu olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the distribution of tibial tubercle-trochlear groove distance (TT- TG) distance measured preoperatively in patients who underwent total knee arthroplasty due to moderate and advanced grade osteoarthritis and to see TT-TG distance change after surgery and to evaluate the effect of patellofemoral instability. Materials and methods: Forty-six knees which were planned for mid-advanced grade osteoarthritis were evaluated. The knees were evaluated in terms of gender, varus degree, osteoarthritis degree, height-weight values, range of motion before surgery. TT-TG distance was measured on magnetic resonance(MR )images that were taken preoperatively. Postoperativly, in order to prevent metal artifact in patients, in the MAVRIC sequence MR and the TT-TG distance were measured. We investigated whether there was a correlation between pre and postoperative TT-TG measurements and preoperative recorded data. The effect of total knee replacement on TT-TG distance was evaluated. Results: TT-TG distance before surgery was 8.83 ± 3.54, TT-TG distance after surgery was 8.30 ± 3.89, and pre and postoperative TT-TG distance change was 0.52 ± 3.64 (p= 0.347). In patients with a alignment of less than or equal to 10 degrees, TT-TG distance was 8.74 ± 3.18, and 8.89 ± 3.83 (p= 0.888) in patients with a alignment above 10 degrees. After surgery in patients with an alignment of 10 degrees or less TT-TG distance is 8.00 ± 2.85, and 8.52 ± 4.52 (p= 0.661) were measured in the patients who were over 10 degrees. TT-TG distance change was 0.74 ± 3.25 in patients with an alignment of 10 degrees or less and 0.37 ± 3.95 (p= 0.741) was measured in patients with a higher than 10 degrees. Conclusion: In conclusion, TT-TG distance was measured within normal limits, although it showed a wide variation in grade 3-4 osteoarthritic knees. Since this study is the first study in the literature about TT-TG distance measurement in total knee replacemant applications, we think that this study will shed light on future studies. The relationship of TT-TO distance to knee scores may be the subject of another study.