Hipertansif hastalarda timpanoplasti ameliyatlarında uygulanan kontrollü hipotansiyonun bölgesel serebral oksijen satürasyonu ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkileri
The effect of controlled hypotension for tympanoplasty operations on regional cerebral oxygen saturation and cognitive functions in hypertensive patients
  1. Tez No: 523896
  2. Yazar: CEMİLE YAĞMUR AKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM KORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: NIRS, Kontrollü Hipotansiyon, Kognitif Disfonksiyon, NIRS, Controlled Hypotension, Cognitive Dysfunction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
AMAÇ. Kontrollü hipotansiyon vital organlarda doku iskemisine ve otonomik sinir sisteminin inhibisyonuna yol açabilmektedir. Hipertansif hastalarda otoregülasyonun bozulmasına bağlı olarak özellikle serebral iskemi oranı da artabilir. Bu çalışma devamlı rejyonel beyin oksijenizasyon (NIRS) monitorizasyonu ile beraber preoperatif ve postoperatif uygulanan mini mental test değerlendirmesi sonucu kognitif fonksiyonların ölçümünü yaparak kontrollü hipotansiyon uygulamasının hipertansif ve normotansif hastalarda etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. YÖNTEM. Elektif timpanoplasti operasyonu planlanan ASA (American Society of Anesthesiologists) I ve II risk grubunda, 18-63 yaş aralığındaki 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar normotansif hasta grubu (Grup 1) (n=30) ve hipertansif hasta grubu (Grup 2) (n=30) olmak üzere ikiye ayrıldı. Hastaların ad soyad, yaş, cinsiyet, ASA sınıflaması, ağırlığı, hemoglobin ve hemotokrit değerleri, anestezi süresi, operasyon süresi, gaz kapatma süresi, ekstübasyon zamanı, kullanılan toplam remifentanil miktarı, yapılan ek analjezik miktarı, vital bulgular ile sağ ve sol rejyonel serebral oksijen satürasyonu değerleri, bispektral indeks (BİS) değeri kaydedildi. Premedikasyon, anestezi indüksiyonu ile endotrakeal entübasyon sonrasında ve peroperatif 5 dakika aralarla vital bulguları rejyonel serebral oksijen satürasyonu, bispektral indeks (BİS), endtidal karbondiokdit (EtCO2), ısı, inspire edilen sevofluran fraksiyonu (FiSEVO), ekspire edilen sevofluran fraksiyonu (FeSEVO) kaydedildi. Hastalara, yatak başında, preoperatif olarak 24 saat önce ve postoperatif 6. ile 24. saatlerde mini mental test uygulanarak kognisyon durumları ölçüldü. BULGULAR. Her iki grupta da başlangıç kan basıncı değerinden hedef basınç değerine düştükten sonra ortalama arter basınçları benzer idi. Hipertansif hasta grubunda kan basıncı değişimi daha fazla olmasına ragmen, normotansif hastalara göre NIRS değerlerinde anlamlı fark görülmedi. Postoperatif 6. ve 24. saatlerde uygulanan MMT sonuçlarına göre hiçbir hastada herhangi bir kognisyon bozukluğu görülmedi. Yan etkiler açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. SONUÇ. Kontrollü hipotansiyon hipertansif hastalarda belli bir ortalama arter basıncı aralığında bölgesel serebral oksijen satürasyonda düşmeye ve kognitif disfonksiyonuna yol açmamıştır. Sonuç olarak kontrollü hipotansiyonun hipertansif hasta grubunda güvenle uygulanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
AIM. Controlled hypotension may cause tissue ischemia of the vital organs and inhibition of the autonomic nervous system. Specially, cerebral ischemia in hypertensive patients may increase due to impairment of autoregulation. In this study, we aimed to compare the effect of controlled hypotension in hypertensive and normotensive patients using continious regional brain oxygen monitoring and evaluating cognitive functions using mini mental test preoperative and postoperative. METHOD. Sixty patients who were scheduled for elective tympanoplasty between the ages of 18–63 years and whose ASA (American Society of Anesthesiologists) risk score I–II were enrolled in this study. Patients were divided into 2 groups as normotensive patients (group 1) (n=30) and hypertensive patients (group 2) (n=30). Patient's name, surname, age, sex, ASA risk score, weight, hemoglobine and hematocrit values, duration of anesthesia, duration of operation, duration of inhaled anesthetic, time of extubation, given remifentanyl dose, given extra analgesic dose, vital parameters, left and right's regional cerebral oxygen saturation and BİS (bispectral index) value were recorded. After premedication, induction of anesthesia, endotracheal entubation and peroperative 5 minutes intervals vital parameters, regional cerabral oxygen saturation, bispectral index, endtidal carbondioxide, heat, fraction of inspired sevoflurane, fraction of expired sevolurane were recorded. Patients' cognitive functions were evaluated using mini mental test 24 hours before, 6 and 24 hours after the operation. RESULTS. No significant difference was found in mean arterial pressure after reaching the aimed blood pressure from the first blood pressure value between the two groups. Despite of the fact that blood pressure change was higher in hypertensive patient group, there was no significant difference in regional cerabral oxygen values compared to normotensive patients. There was not any cognitive disorder in both groups postoperative 6th and 24th hours according to mini mental test scores. There was no significant difference in side effects. CONCLUSION. It was shown that there is not any decrease in the regional cerabral oxygen saturation and cognitive dysfunction at specific mean arterial pressure range. It has concluded that controlled hypotension can be used safely in hypertensive patients.