Kardiyopulmoner hastalıklarda serum apelin düzeyleri
Serum apelin levels in cardiopulmonary diseases
- Tez No: 523895
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BİRGÜL IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Göğüs Hastalıkları, Biochemistry, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Apelin, KOAH, Komorbidite, Apelin, COPD, Co-morbidity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: KOAH gibi kardiyak ve pulmoner tutulumu ifade eden klinik bir tabloda, apelin düzeylerinin KOAH'a eşlik eden komorbidite varlığı veya komorbiditenin sayısal artışıyla ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubumuz 63 hasta ve 45 sağlıklı kontrol grubu ile oluşturuldu. Hasta grubunun %79,37'si (50 kişi) erkeklerden, %20,63'ü (13 kişi) ise kadınlardan oluşurken, kontrol grubunun ise %62,22'si (28 kişi) erkeklerden, %37.78'i (17 kişi) de kadınlardan oluşmaktaydı. Bulgular: Çalışma iki sınıflandırma üzerinden yürütüldü. İlk sınıflandırmada; GOLD kriterlerine göre sadece KOAH olan (n=10), komorbid KOAH olan (n=53) ve sağlıklı kontrol grubu olan (n=45) üç grup oluşturuldu. Bu karşılaştırmada sadece kontrol grubunun değeri diğer iki gruba göre anlamlı oranda düşük saptanmıştır. İkinci sınıflandırmayı ise hastaları artan komorbiditelerine göre elde ettiğimiz gruplar üzerinden gerçekleştirdik. 4 hasta, 1 kontrol grubu olmak üzere toplam 5 grubun elde edildiği bu sınıflandırmamızda ilk gruba sadece KOAH (n=10); 2.gruba KOAH ve bir komorbiditeli (n=20); 3.gruba KOAH ve iki komorbiditeli (n=21); 4.grubumuza KOAH ve üç komorbiditeli hastaları (n=12) ve 5.gruba da kontrolü (n=45) dahil ettik. Bu karşılaştırmamızda ise sadece kontrol grubunun değeri diğer 4 gruba göre anlamlı oranda düşük bulunmuştur. Sonuç: Önceki çalışmalarla KOAH'taki artışı bildirilen Apelinin, ek komorbidite varlığından da, artan komorbidite sayısından da etkilenmediği çalışmamızda gösterilmiştir. Elde ettiğimiz bu sonuç apelinin KOAH'ta tanısal veya tedavi sürecinde rolü olmakla beraber, komorbidite varlığında veya artan komorbidite sayısında tanısal ya da prognostik bir değerinin olmayacağını düşündürmektedir. Bu değerlendirmenin tanıları kesinleştirilmiş ve daha geniş ölçekli hasta grupları ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In a clinical picture expressing cardiac and pulmonary involvement such as COPD, apelin levels were investigated for the presence of comorbidities associated with COPD or a numerical increase in comorbidities. Methods:Our study was conducted with 63 patient and 45 control groups. While 79.37% of the patient (n=50) group were composed of males and 20.63% of them (n=13) were composed of females, 62.22% of the control group (n=28)were composed of males and 37.78%of the control group(n=17) consisted of women. Results: Our study was conducted through two classifications. In the first; we have 3 groups; COPD (10), comorbid COPD (53) and control (45). In this comparison only the value of the control was significantly lower than the others. We conducted the second classification relying on the groups that we obtained according to the increased comorbidity of the patient. In that, we obtained 5 groups; only COPD (n=10),COPD and 1 comorbitidity (n=20), COPD and 2 comorbidities (n=21),COPD and 3 comorbidites (n=12)and control group 5 (n=45). In this comparison, only the value of the control group was significantly lower than the other 4 groups. Conclusion: Apelin was found not to be affected by the increased comorbidity from the presence of additional comorbidity in our study. This seemed to sugest that apelin, together with could have a role in diagnosis or treatment proccesses, will not have a diagnostic or prognostic value in the presence or absence of comorbidity or increased comorbidity. The diagnosis of this assessment should be supported by a defined and broader patient group.