İlkokullarda ahlak eğitimi tutum ve davranış ilişkisi üzerine öğrenci-öğretmen-veli görüşleri (Ağrı İli örneği)
Student-teacher-parent opinions related moral education, attitude and behavior relationship in primary schools (Ağri Province sample)
- Tez No: 523966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ahlak Eğitimi, Ahlak Öğrenme Alanları, İlkokul, Öğrenci-Öğretmen-Veli Görüşleri, Moral Education, Moral Learning Areas, Primary School, Student-Teacher-Parent Opinions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmanın amacı Ağrı ili örneğinde ilkokullarda ahlak eğitimi tutum ve davranış ilişkisi üzerine öğrenci, öğretmen ve veli görüşlerinin tespit edilmesidir. Böylece ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf müfredatında bulunmayan ahlak öğrenme alanlarının programa dâhil edilmesi için zemin hazırlamaktır. Çalışma kaynak taraması, betimsel bir tarama araştırması ve nicel bir çalışma ile öğrenci, öğretmen ve velilerin görüşlerinin ölçülmesi tekniği kullanılarak tamamlanmıştır. Çeşitli teknikler kullanılarak elde edilen veriler değerlendirildiğinde ortaya şu sonuçlar çıkmaktadır: Ahlak öğrenme alanları esas alınarak hazırlanan anket önerilerine karşı iyi insan olmak, paylaşmak, sevmek, saygılı olmak, güvenmek, yardım etmek, doğru sözlü olmak, merhametli olmak, başkalarına zarar vermemek, aile bağlarını güçlendirmek, kötü alışkanlıklardan kaçınmak, hoşgörülü olmak, hırsızlık hadiselerini ve şiddet eğilimini azaltmak, madde bağımlılığından kurtulmak, barışı önemsemek, takım ruhunu canlandırmak, milli ve manevi miraslara sahip çıkmak için ilkokula başlayan öğrencilere ahlak eğitimi verilmesi gerektiği konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerin olumlu tutum geliştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of students, teachers and parents on moral education, attitude and behaviour relations in elementary schools in of Ağrı province. Thus, it is aimed to prepare a ground for the inclusion of the moral learning areas which are not included in the primary school curriculum for the first, second and third grade students. The study was completed using a literature review, a descriptive screening study and a quantitative study to gather data of opinions of students, teachers and parents. Regarding the data which was obtained using various techniques are evaluated; it was seen that students, teachers and parents developed positive attitudes about moral education of beginner elementary school students for being good people, sharing, loving, being respectful, gaining trust, helping others, being correct individual, being compassionate person, not harming others, strengthening family ties, avoiding bad habits, being tolerant, reducing violence tendency, getting rid of drug addiction, taking care of peace, reviving team spirit, caring national and moral heritage.