İnmeli hastalarda robotik yürüme egzersizlerinin denge üzerine etkisi
The effect of robotic walking exercises on balance in stroke patients
  1. Tez No: 524120
  2. Yazar: AHMET FURKAN ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, İnme, Konvansiyonel Tedavi, Robotik Yürüme Egzersizleri, Stroke, Robotic Walking Exercises, Balance, Conventional Therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızın amacı, inmeli hastalarda robotik yürüme egzersizlerinin denge üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya Özel Algomed Hastanesinde inme tanısı konmuş yaşları 45-75 aralığında olan 31 hasta alındı. Çalışmaya katılan 31 hastanın 16'sına, 4 hafta süresince haftanın 6 günü totalde 24 gün, 30-45 dakika konvansiyonel tedavi uygulanırken kalan 15 hastaya, 4 hafta süresince konvansiyel tedaviye ek olarak haftada 2 kez 20-30 dakika toplamda 8 seans robotik yürüme egzersizleri uygulandı ve araştırmanın grupları olarak kabul edildi. Hastaların sosyodemografik ve antropometrik özellikleri kaydedildi. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası BMİE Üst Ekstremite, BMİE Alt Ekstremite, BMİE El, FAS, Berg Denge skoru, FBÖ skorları kaydedildi. Hastaların konvansiyonel tedavi öncesi ve sonrasındaki değerleri grup içindeki değişimi karşılaştırıldığında BMİE Üst Ekstremite(p=0.01), BMİE Alt Ekstremite(0.05), BMİE El(0,04), FAS(0.03), Berg Denge(0.00), FBÖ(0.01) skorlarında anlamlı bir artış vardı. Diğer taraftan konvansiyonel tedaviye ek olarak robotik yürüme egzersizi alan hastaların tedavi öncesi ve sonrasındaki değerleri grup içindeki değişimi karşılaştırıldığında BMİE Üst Ekstremite(p=0.04), BMİE Alt Ekstremite(0.00), BMİE El(0.025), FAS(0.01), Berg Denge(0.01), FBÖ(0.02) skorlarında anlamlı bir artış vardı. Grupların tedavi öncesi ve sonrası değerlerindeki değişimlerin gruplar arasında karşılaştırıldığında sadece BMİE Alt Ekstremite(0.023) skorunda artış vardı. Sonuç olarak robotik yürüme egzersizlerinin tek başına konvansiyonel yürüme egzersizlerinin yerini alamayacağını, fakat robotik yürüme egzersizleri ve konvansiyonel tedavinin beraber uygulandığında denge üzerinde daha olumlu etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the effect of robotic walking exercises on balance in patients with stroke. Thirty-one patients aged 45-75 years who were diagnosed with stroke at Algomed Hospital were included in the study. 16 of these patients get conventional therapy 30-45 min. in total 24 days and the other 15 patients were treated and get also 20-30 min. in total 8 times robotic walking exercises. Sociodemografik and antropometric characteristic of patents were recorded. BMİE upper extremity, BMİE lower extremity, BMIE hand, Functional Independence Measure(FIM), Functional Ambulance Scale(FAS), Berg Balance Score have been recorded before and after the treatment. There was a significant increase in the BMIE Upper Extremity(p=0.01), BMIE Lower Extremity(0.05), BMİE Hand(0.04), FIM(0.01), FAS(0.03), Berg Balance Score(0.00) when the changes in the values of the patients before and after conventional treatment were compared. There was a significant increase in the BMİE upper extremity(p=0.04), BMIE Lower Extremity(0.00), BMIE Hand(0.025), FIM(0.02), FAS(0.01), Berg Balance Score(0.01) when the changes in the values before and after the treatment of patients receiving robotic walking exercises in addition to conventional treatment on the other side were compared. There was an increase in the BMIE Lower Extremity score only when the differences between the pre and posttreatment values were compared between the groups. The result of these study is only robotic walking exercises can not get the place of conventional therapy but robotic gait training and conventional therapy have been shown to have a more positive effect on balance.