Özel eğitim ve rehabilitasyon, hastanelerde çalışan fizyoterapistler ile aktif çalışan öğretmenlerde yaşam kalitesi, ağrı ve depresyon değerlendirilmesi
Evaluation of quality of li̇fe and depression between physiotherapist working in hospital, special education rehabilitation centers and in-service teachers
- Tez No: 524119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, depresyon, ağrı, öğretmen, fizyoterapist, Quality of life, depression, pain, physiotherapist, teacher
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızın amacı, fizyoterapistlerin kendi içlerinde ve öğretmenlerle ağrı, yaşam kalitesi, depresyon yönünden değerlendirilmesidir. Çalışmamıza 50 adet özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapist, hastanelerde çalışan fizyoterapist ve 50 adet aktif çalışan öğretmen katılmıştır. Anket çalışmamızda; ağrıyı değerlendirmek için Vizüel ağrı skalası (VAS), depresyon için Beck depresyon envanteri, yaşam kalitesi için EQ-5D anketi kullanıldı. Çalışmamızın sonuçlarına göre fizyoterapistler ve öğretmenlerin yaşam kalitesi, depresyon ve ağrı ortalama değerleri değerlendirildiğinde, depresyon ve ağrı ortalama değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05) yaşam kalitesi ortalama değerinde gruplar arasında istatistiksel fark bulundu (p0.05). Bu çalışma fizyoterapistlerin öğretmenlere göre yaşam kalitesi seviyesinin daha düşük olduğu ve depresyon, ağrı değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. Bu nedenle fizyoterapistlik mesleğinin öğretmenlik mesleğine göre yaşam kalitesini daha çok olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate physiotherapists among themselves and with teachers in terms of pain, quality of life and depression. Fifty (50) participants of the study were choosen from special education and rehabilitation centers and physiotherapists who work at hospitals and fifty (50) teachers who are still in-service. In our survey; Visual Pain Scale (VAS) was used to evaluate pain, Beck Depression Questionnaire was utilized to evaluate depression and EQ-5D Questionnaire was used to evaluate the quality of life. Results of the study revealed that there was no statistically significant difference (p>0.05) in terms of depression and pain mean scores between the groups when both in-service teachers and physiotherapists mean scores of pain, quality of life and depression were evaluated. On the other hand, statistically significant difference was found between teachers and phsiotherapists in terms of quality of life (p0.05). Additionally, the study found that teachers quality of life was statistically higher than physiotherapists and there wasn't any statistically significant difference between teachers mean scores of depression and pain. Therefore, it was found out that physiotherapist profession influences the quality of life much badly comparison to teaching profession.