Turizmin kültürler arası ilişkilere etkisi: Çeşme-Sakız Adası örneği
The impact of tourism on cross-cultural relations: The case of Cesme-Chios Island
- Tez No: 524144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kültürler arası iletişim, Çeşme, Sakız Adası, Tourism, Cross-Cultural Relations, Çeşme, Chios Island
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde turizmin bir bölgede hayat bulması için o bölgede yaşayan insanların desteğine ihtiyaç duyması bir gereklilik haline gelmektedir. Bu durum son dönemde yapılan araştırmaların odağını, turizmin algılanabilen etkilerini ölçmeye ve belirlemeye kaydırmıştır. Bu çalışmada turizmin kültürler arası ilişkilere olan etkisini, Türkiye'nin Çeşme ve Yunanistan'ın Sakız Adası arasında gerçekleşen turizm hareketi içerisinde incelemiştir. Ayrıca bu çalışma birbirlerine komşu olan bu iki kültürün turizmden nasıl etkilendiği, bölgede yaşayan halkın gelişen turizm ile beraber birbirlerine karşı olan bakış açılarının değişime uğrayıp, uğramadığını incelemiştir. Verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme ve yapılandırılmamış gözlem teknikleri kullanılmıştır. Söz konusu yöntemler için çalışma grubu oluşturan kişilerin seçimi, amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile gerçekleşmiştir. Görüşmeler için çalışma grubunu Yunanistan'ın Sakız adasında ikamet eden ve Türkiye'den gelen turistlerin sık ziyaret ettiği bölgelerde yaşayan/ çalışan 22 Yunanistan vatandaşı ve Çeşme ilçesinde ikamet eden, Yunanistan'dan gelen turistlerin sık ziyaret ettiği bölgelerde yaşayan/ çalışan 17 Türkiye vatandaşı kişi oluşturmaktadır. Yapılandırılmamış gözlem tekniği uygulanan yerler ise kesintisiz 5 ay, toplamda 9 ay süresince Sakız Adası'ndaki“Xios şehri, ”Pyrgi“, ”Mesta“, ”Armolia“, ”Vrontados“, ”Karfas" köyleri ve 11 ay süresince Türkiye'de Çeşme merkez ve Alaçatı'dır. Turizmin kültürler arası etkisinin araştırıldığı bu çalışmada elde edilen bulgular ile turizm hareketliliğinin farklı kültürler arasındaki etkileşim sürecine etkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu etkinin Çeşme- Sakız Adası arasında gerçekleşen turizm hareketliliği çerçevesinde olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı türde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu etkilerin elde edilen bulgular ışığında, çoğunlukla olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, tourism is in need of support by local communities more than ever. This situation attract attention of many scholars worldwide. For this reason researchers have been focused on effects of tourism on local communities for last three decades. In this study it is aimed to investigate impacts of tourism on cross- cultural relations by the case of Çeşme and Chios Island. There is a lot of tourism traffic between Turkey and Greece, esspecially by the west coast of Turkey and Greek Islands. Çeşme and Chios Island is one of the busiest gateway for those visitors. In this study, qualitative research method is applied. Observations and interview techniques are used for data collection. Data is collected through the interviews of 22 Greek residents of Chios Island and 17 Turkish residents of Çeşme. The observations are done in various places in 2 countries. Observations in Greece are done in Chios Island and its touristical villages“Pyrgi”,“Mesta”,“Armolia”,“Vrontados”,“Karfas”and in Turkey observations are done in Çeşme and its touristic neighborhood Alaçatı. According to the findings, there are some negative and positive impacts of tourism on cross- cultural relations between Çeşme and Chios Island. These impacts are mostly positive on cross cultural relations. People of Çeşme and Chios Island are looking positively to each other and with tourism, relations are getting better and stronger.