Minik güreşçilerde propriosepsiyon antrenmanın bazı motorsal özellikler üzerine etkisi
İnvestigation of the proprioception training on some motor abilities in schoolboys wrestlers
  1. Tez No: 524158
  2. Yazar: KUBİLAY AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SARIKABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriosepsiyon, Güreş, Motorik özellikler, Minikler kategorisi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma: Bartın ilinde, minikler kategorisindeki güreşçilere uygulanan 8 haftalık proprioseptif antrenmanın bazı motorsal özellikler üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 20 lisanslı minik güreşçi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Tüm katılımcıların (deney ve kontrol grubu) öntest-sontest olarak sırayla yaş, vücut ağırlığı, otur-uzan, flamingo denge, bacak kuvveti, sırt kuvveti, pençe kuvveti, çift ayak sıçrama, mekik testi ve mekik koşusu ölçümleri alınmıştır. 8 hafta boyunca deney grubuna haftada üç gün olmak kaydıyla 45 dakikalık proprioseptif egzersizler uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiş olup, değişkenlerin aritmetik ortalama, standart sapmaları belirlenerek normallik analizi yapılmıştır. Normal dağılıma sahip olduğu belirlenen değişkenler arasındaki anlamlı farklılıkların belirlenmesinde Bağımsız Gruplara t Testi (Independent Sample t Testi) ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre uygulanan proprioseptif egzersizlerin minikler kategorisindeki güreşçilerin; denge, çabukluk, dayanıklılık, esneklik ve kuvvetleri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğu, görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It was aimed to investigate the effects of 8 weeks proprioreceptive training on various motor abilities in schoolboys wrestlers. 20 licenced schoolboys category wrestlers voluntarily participated to the study. Participants were seperated as experimental and control groups, each were 10. All measurements of participants were taken as pre-test and post-test in this order: Body mass, height, sit and reach, flamingo balance test, leg strength, back strength, hand grip, long jump with double feet, sit-ups and shuttle run test. 45 minutes of proprioreceptive training three days a week were applied to control group for 8 weeks. Data were analyzed in SPSS 22.0 package program by Independent Samples t Test and ANOVA. It was concluded that proprioreceptive training had significant effects on development of various motor abilities in schoolboys wrestlers. Key Words Proprioreception, Wrestling, Motoric features, Schoolboys category