Fare embriyonik fibroblastlardan izole edilen eksozomların deneysel diyabetik fare modelinde yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
An investigation of the effect of exosomes isolated from mouse embryonic fibroblasts on wound healing in an experimental diabetic mouse model
  1. Tez No: 524191
  2. Yazar: AHMET SARPER BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT SİNAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel Diyabetik Fare Modeli, Fare Embriyonik Fibroblast, Fare Embriyonik Fibroblast Eksozomları, Tam Kat Deri Defekti Modeli, Yara İyileşmesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Fare embriyonik fibroblastlar (MEF) besi yeri ortamında fare embriyonik kök (MES) hücrelerini besleyen özelleşmiş yapılardır. Fare embriyonik fibroblastlardan salgılanan eksozomların (mExo) deneysel diyabet modeli ve tam kat deri defekti oluşturulan farelerde yara iyileşmesine etkisinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Bu çalışma hem in vitro hem in vivo deneysel çalışmaları içermektedir. Bu deneysel çalışmada 82 adet fare (balp-c) kullanılmıştır. Deneysel çalışmanın in vitro aşamasında 2 adet fareye gebeliğinin 13 - 15. günleri arasında histeroktomi yapılmış, hücre kültürü ile mExo'ları izole edilmiştir. İn vivo aşamasında 4 gruba ayrılmış olan farelerin; 1. grupta tam kat deri defekti oluşturuldu. 2. grupta tam kat deri defekti oluşturulup ve mExo enjekte edildi. 3. grupta STZ enjeksiyonu ile deneysel diyabet fare modeli oluşturuldu ve tam kat deri defekti yapıldı. 4. grupta deneysel diyabet fare modeli yapıldıktan sonra tam kat deri defekti oluşturuldu ve bu gruptaki farelere mExo enjekte edildi. Her iki günde bir makroskopik olarak ölçülen yara alanlarının mExo'ların etkisiyle yara iyileşmesini hızlandırdığı tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak deneysel çalışma sonucunda elde edilen veriler, mExo'ların deneysel diyabet oluşturulmuş farelerde yara iyileşmesi sürecini hızlandırdığı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mouse embryonic fibroblasts (MEF) are specialized structures that feed mouse embryonic stem (MES) cells in a growth medium. It was aimed to investigate effects of exosomes secreted from mouse embryonic fibroblasts (mExo) on wound healing of full-thickness skin defect in diabetic mice model full-thickness skin defect. The study includes both in vitro and in vivo experimental studies, in which 82 mice (Balp-c) were used. In the in vitro stage of the experimental study, hysterectomy was performed on two mice between the 13-15th days of pregnancy and then mExos were isolated by cell culturing. In vivo stage of the experiments, full-thickness skin defect was created in the first group. The second group had a full-thickness skin defect was mExo injection. In the third group of animal, experimental diabetic mouse model was created with STZ injection and had a full-thickness skin defect. In the forth group of animal, experimental diabetic mouse model was also created with STZ injection and had a full-thickness skin defect.