Alerjik rinitli hastalarda nazal steroid kullanımına ek önerilen steril deniz suyu ile nazal irrigasyonun alerji semptom skorları ve mukosiliyer klirense olan katkısı
The effect of nasal irrigation with sterile seawater in addition to nasal steroid use on allergy symptom scores and mucociliary clearance among adult allergic rhinitis patients
- Tez No: 524259
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, intranazal kortikosteroid, steril deniz suyu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışma Alerjik Rinit (AR) tanılı hastalarda steril deniz suyunun alerjik rinit semptomlarında iyileşmeye ve nazal mukozanın mukosiliyer klirens aktivitesine (MKA) olan katkısını gösterme amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Araştırma, 17 Mayıs 2018 – 3 Temmuz 2018 tarihleri arasında SBÜ Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi KBB Kliniği polikliniğine başvurmuş, AR tanılı, 18- 65 yaş aralığındaki erişkin hastalar ile yapıldı. Deri Prick Testi, Physiomer® 135 ml steril deniz suyu tedavisi öncesinde yapılmıştı. 20 çalışma ve 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. İntranazal kortikosteroid tedavisi yanına sadece çalışma grubuna steril deniz suyu verilmiştir. Kontrol grubu ve çalışma grubu karşılaştırıldığında, sakkarin testi ile yapılan mukosiliyer klirens aktivitesi (MKA) ölçümlerinde çalışma grubunda daha fazla olmak üzere iyileşmeler görülmüş, fakat iki grup arasındaki bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Veriler SPSS versiyon 23.00 paket programı aracılığıyla yapıldı. Bulgular: Araştırmamızın hem kontrol grubunda hem de çalışma grubunda tedavi sonrasında AR semptom skorları ve MKA sürelerinde anlamlı iyileşmeler görüldü (p0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda steril deniz suyu tedavisinin alerji semptomları ve MKA süresi üzerine belirgin bir etkisinin olmadığını fakat bazı hastalarda sınırlı iyileşme bulgularının olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of sterile seawater solution on symptoms and mucociliary clearance of allergic rhinitis patients. Material and Methods: The research has been carried out at SBU Antalya Training and Research Hospital in ENT Clinic in patients with allergic rihinits aged between 18-65 years. The study conducted between 17 May 2018 and 3 July 2018. All skin prick tests were done before the intranasal steroid and sterile Physiomer® 135 ml seawater treatment. 40 cases were included in the study. The study group comprised of 20 patients and the other 20 patients assigned as controls. Intranasal steroid and seawater treatment was practiced only in the study group. The data were analyzed by SPSS version 23.00 software package.