Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi nefroloji kliniğinde takip edilen erişkin birincil membranöz glomerülonefritli hastalarda klasik prognoz kriterlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of classical prognosis criteria in patients with primary membranous glomerulonephritis in nephrology clinic of Dokuz Eylul University Hospital
  1. Tez No: 524347
  2. Yazar: ERHAN ADALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Patoloji, Nephrology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Membranöz Nefropati, Son dönem böbrek yetmezliği, Hipertansiyon, Membranous Nephropathy, End Stage Kidney Disease, High Blood Pressure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Kliniğimizde takip edilen birincil membranöz glomerülonefritli hastalarda klasik prognoz kriterlerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırmamız retrospektif bir araştırma olarak tasarlanarak, 01 Kasım 2017-01 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma grubunu; 18 yaş ve üzeri, böbrek biyopsisi merkezimizde elde edilmiş biyopsi incelemesi ve klinik değerlendirme sonucu birincil membranöz nefropati tanısı almış, biyopsi yeterlilik kriterlerini karşılayan (en az 8 sklerotik olmayan glomerül dokusu) hastalar dahil edilmiştir. Araştırma grubunun demografik-klinik verileri, böbrek biyopsisinden elde edilen histopatolojik bulgular ve hastaların aldıkları tedaviler kayıt edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken istatistiksel analiz için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Kliniğimizde takipli 54 membranöz nefropati tanılı hasta içerisinden; 3 hasta ikincil MN, 12 hasta dış merkez biyopsi tanılı, 2 hastanın yetersiz glomerül sayısına sahip olması ve 7 hastanın da yetersiz laboratuvar verisine sahip olunması sebebiyle toplam 24 hasta çalışma kapsamı dışında bırakılarak kalan 30 hastanın başlangıç klinik ve laboratuvar özellikleri, genel ve böbrek sağkalımları tedaviye verdikleri yanıtlar ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Literatür verilerine paralel olarak tanı yaşının, erkek cinsiyetin, hipertansiyon varlığının, tanı anındaki proteinüri miktarının ve yüksek böbrek kronisite skorunun hastalık prognozuna olumsuz etkisi gözlenmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı p değerine ulaşılamamış olması hasta sayısının yeterli olmamasından kaynaklandığı düşünülmüştür. Çalışmamızda günlük idrar protein kaçağı 8 gramdan fazla olan ve böbrek kronisite skoru 2-3 olan olguların tedaviye zor yanıt verdiği, daha az remisyon ve daha sık relapslarla seyrettiği görülmüştür. Sonuç: Literatür verilerine paralel olarak ileri yaş, erkek cinsiyet, hipertansiyon varlığı, proteinürinin ağırlığı (özellikle 8 gr/gün üstü) ve ileri evre histopatolojik hasarlanma bulgularının varlığı hastalık sağkalımına olumsuz etkisi gözlenmiştir. Hastaların proteinüri miktarının yakından izlemi; risk sınıfını, remisyon ve relaps durumunu değerlendirmede ve seçilecek tedavide belirleyici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to evaluate the classical prognosis criteria in patients with primary membranous glomerulonephritis. Method: Our research was designed as a retrospective study and was performed between November 1, 2017 and July 1, 2018. The research group; Patients aged 18 years or older who received biopsy examination and clinical evaluation of primary membranous nephropathy, who met the biopsy criteria (at least 8 non-sclerotic glomerular tissue) were included in our study. Demographic-clinical data of the study group, histopathological findings obtained from renal biopsy, and treatments of patients were recorded. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 22.0 package program was used for the statistical analysis. Findings: Among 54 patients with membranous nephropathy who were admitted to our clinic; A total of 24 patients were excluded from the study due to the fact that 3 patients were secondary MN, 12 patients had other center biopsy, 2 patients had inadequate glomerular count and 7 patients had inadequate laboratory data. The remaining 30 patients had evaluated with clinical and laboratory characteristics, general and renal survival through the treatment response. In parallel with the literature, the age, male gender, presence of hypertension, amount of proteinuria and high kidney chronicity at diagnosis score were observed to have a negative effect on disease prognosis. The fact that statistically significant p value has not been reached is thought to be due to the number of patients is not sufficient. In our study, cases with a daily urinary protein leakage of more than 8 grams and a kidney chronocity score of 2-3 were found to be difficult to respond to treatment, with fewer remissions and more frequent relapses. Result: In parallel with the literature, there was an unfavorable effect on the survival of patients with advanced age, male sex, presence of hypertension, weight of proteinuria (especially 8 gr/day) and presence of findings that advanced stage histopathologic damage. Close monitoring of proteinuria amount of patients will provide assessing risk class, remission and relapse status, and will be guidance in the choice of treatment.