Kuzularda neonatal dönemde bazı akut faz proteinlerinin serum konsantrasyonlarının incelenmesi
Investigation of serum concentrations of some acute phase proteins in the neonatal period
- Tez No: 524348
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kuzu, neonatal dönem, akut faz protein, Sheep, neonatal period, acute phase protein
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Doğumdan sonraki 28 günlük süreyi kapsayan neonatal dönem, yavrunun ekstrauterin hayata adaptasyon periyotu olarak da tanımlanmaktadır. Yangı ve stres durumunda kandaki düzeyleri artan pozitif Akuf Faz Protein (AFP)'lerin konsantrasyonları sağlıklı ve çeşitli hastalıklı koyunlarda bildirilmesine karşın, neonatal periyottaki kuzularda düzeyleri bilinmemektedir. Bu çalışmada, sağlıklı kuzularda neonatal periyot boyunca pozitif AFP'lerden Serum Amyloid A (SAA), Haptoglobin (Hp), Seruloplazmin (Cp) ve Fibrinojen (Fb) düzeylerindeki değişimlerin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmanın hayvan materyalini gebelikleri boyunca takip edilen 10 adet aynı ırk ve yaştaki sağlıklı koyundan doğan 10 adet kuzu oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen yenidoğan kuzuların günlük klinik muayeneleri yapılırken, kan örnekleri araştırmanın 0, 1, 3, 7, 14, 21 ve 28. günlerinde alındı. Kuzularda, neonatal dönem boyunca serum SAA, Cp ve plazma Fb düzeylerinde anlamlı değişiklikler belirlenirken serum Hp konsantrasyonunda anlamlı bir farklılık bulunmadı. Serum SAA konsantrasyonu, doğumdan sonraki 1. gün diğer örneklem günlerine göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Kuzularda serum Cp ve plazma Fb konsantrasyonlarının doğumdan sonraki 2 ve 3. haftalar arası diğer günlere göre yüksek seyrettiği saptandı. Sonuç olarak; sözü geçen AFP'lerin neonatal kuzularda hastalıkların erken belirteci olarak kullanılması sırasında, bu proteinlerin neonatal dönemdeki fizyolojik değişimlerinin dikkate alınması gerektiği ve elde edilen tüm verilerin gelecekte yapılacak çalışmalarda referans olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The neonatal period including 28 days after birth is defined as the adaptations period of the newborns to extrauterine life. Although the positive AFP blood concentrations that increased in the event of inflammation and stress are reported in healthy and various diseased sheep, the levels of lambs in the neonatal period are unknown. In this study, we aimed to determine the changes in the positive acute phase proteins SAA, Hp, Cp and Fb levels during the neonatal period in healthy lambs. The animal material of the study consisted of 10 neonatal lambs born from 10 healthy sheep which has the same age and race, are followed during their pregnancy. Blood samples were collected on days 0, 1, 3, 7, 14, 21 and 28th while clinical examinations were performed daily during the study. Significant changes in serum SAA, Cp, and plasma Fb levels were detected in lambs during the neonatal period whereas no significant difference was found in serum Hp concentration. Serum SAA concentration was significantly higher at post-partum day 1 compared to other sample days. Serum Cp and plasma Fb concentrations in weeks between 2nd and 3rd postpartum in lambs were determined higher than the other days. As a result; It is concluded that the physiological changes of these proteins in neonatal period should be taken into consideration during the use of said APPs as an early biomarker of diseases in neonatal lambs and that all data obtained can be used as the reference in future studies.