Ortaokul İngilizce sınav sorularında resim kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The effect of using images on student success in the middle school English exams
- Tez No: 524392
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Sınavlar, Değerlendirme, Çoktan Seçmeli Sorular, Madde İstatistiği, Görselin Etkisi, English Exams, Assessment, Multiple Choice Questions, Item Statistics, Images Effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden olan çoktan seçmeli testler, seçme ve yerleştirme gerektiren durumlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Türkiye'de örgün eğitimin kademeleri arasında geçişteki sınavlardan birisi Liselere Giriş Sınavı (LGS)'dır. Bu sınavlarda diğer derslerde olduğu gibi, İngilizce dersi sınavı sorularında da resimler kullanılmaktadır. Bu araştırma, İngilizce sorularında resim kullanımının öğrenci başarısına etkisini ölçmek amacıyla hazırlanmıştır. Veri toplama aracı, 2013-2017 yılları arasında 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçişleri için yapılan 16 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavındaki toplam 320 İngilizce dersi sorusu arasından seçilerek oluşturulmuştur. Maddeler, soru köküne resim eklenebilecek ve cevaba yönelten resim eklenebilecek olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Maddelere resimler eklendikten sonra 20'şer sorudan oluşan“A”ve“B”kitapçıkları oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş'ta 8. sınıf düzeyinde eğitim gören 279 öğrenci oluşturmaktadır. 139 öğrenci“A”kitapçığını çözerken, 140 öğrenci ise“B”kitapçığını çözmüştür. Her kitapçık ait olduğu kategori için deney grubunu oluştururken, diğer grup için de kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmada her iki soru kategorisinde, resim eklemenin öğrenci başarısına, madde güçlüğü ve madde ayırt edicilik indekslerine ve testin güvenirliğine etkisinin yönü araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesi için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 15.0 paket programı kullanılmıştır. Grupları betimlemek için aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplanmış, gruplar arasındaki farklılaşmayı belirlemek için bağımsız t testi yapılmıştır. Madde güçlük ve madde ayırt edicilik değerlerini hesaplanmak için parametrik olmayan testlerden Wilcoxon İlişkili Testi yapılmıştır. Testin güvenirliğini Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ile hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre cevaba yönelten resim maddeyi kolaylaştırmıştır. Soru köküne resim eklenen maddelerin, madde ayırt ediciliği istatistiksel olarak artarken; cevaba yönelten resim eklenen maddelerin, madde ayırt ediciliği değişmemiştir. Soru köküne resim eklenen maddelerin madde güçlüklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmazken, cevaba yönelten resim eklenen maddelerin madde güçlükleri azalmış; soru kolaylaşmıştır. Maddenin soru köküne eklenen resim, testin güvenirliğini arttırırken; maddeye eklenen cevaba yönelten resim, testin güvenirliğini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Multiple choice tests, one of the measurement and evaluation methods, are frequently used when it is required selection and placement. One of the exam used for placement of formal education in Turkey is High School Entrance Examination (LGS). In these kind exams, as in the other courses, pictures are used in English exam questions. This research is designed to measure the effect of using images on student success in the middle school English exams. The data collection tool was created by selecting among 320 English lesson questions from 16 Transition to Secondary Education from Basic Education (TEOG) examination done for 8th grade students between the years 2013-2017. The items are divided into two categories as pictures can be added at the question stem and pictures can be added that direct to the answer.“A”and“B”booklets, each of them consists of 20 questions, were created after the pictures were added to the items. The sample of the study consists of 279 students who are studying at the 8th grade level in Kahramanmaras during the 2017-2018 academic year. 139 students solve the book“A”while 140 students solve the book“B”. Each booklet is both experimental group for the category that it belonged and the control group for the other group. In the study, for both the question categories the effect of using pictures on students' success, item difficulty and item discrimination and test reliability were searched. SPSS 15.0 package program was used to analyze the data. Arithmetic mean and standard deviation were calculated to describe the groups, and independent t test was done to determine the differences between the groups. The Wilcoxon SignedIV rank Test was used to calculate item difficulty and item discrimination values. The reliability of the test was calculated by the Cronbach Alpha reliability coefficient. According to the findings, pictures that direct to the answer made the items easier. Item discrimination values of the quesitons that pictures added to the item stem statistically increased. Adding pictures that direct to the answer didn't make any statistical contribution to the item discrimination. There is no statistically meaningful change in item difficulties of the questions added picture to the item stem. Item difficulties of the questions that added pictures that direct to the answer, statistically reduced. Adding image to the item stem increased the test reliability. Adding image to direct to the answer reduced the test reliability.