Hasan et-Turâbî'nin din ve siyaset anlayışı
Hasan et-Turâbî's understanding of religion and politics
  1. Tez No: 524471
  2. Yazar: MERVE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, siyaset, İslâmî hareket, İslâmî devlet, Sudan İslâmî hareketi, Religion, Politics, Islamic movement, İslâmîc state, Sudan's Islamic movement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Uzun yıllar Sudan siyasetinde aktif rol oynayan İhvan çizgisinin son İslâmcı figürlerinden olan Hasan et-Turâbî, son dönemde yetişen İslâm düşünürleri arasında yerini almaktadır. Biz bu çalışmamızda Turâbî'nin din ve siyaset anlayışını ortaya koyarken içinde bulunduğu siyasî, sosyal, dini, kültürel yapıyı göz önüne alarak hareket etmeye çalıştık. Çalışmamızda Turâbî'nin din anlayışını ele alırken onun din, tevhit, nübüvvet, imân, tecdit, gibi kavramlarını incelemeye çalıştık. Yine bu bölümde onun bilim- sanat, kadın ve Arap milliyetçiliğine dair görüşlerine de yer verdik. Turâbî'nin siyaset anlayışında ise öncelikle onun din ve siyaset arasındaki ilişkiyi nasıl yorumladığını incelemeye çalıştık. Devamında Turâbî'nin zihin dünyasında İslâmî bir devletin ideolojik temelleri, İslâmî yönetim biçiminin şekli, bir İslâmî devlette yer alan temsile dayalı kurumları incelemeye çalıştık. Yine bu bölümde Turâbî'nin oluşumunda etkin olduğu Sudan İslâmî hareketinin yapısını ele aldık.
Özet (Çeviri)
Hasan Turâbî - known as one of the last İslâmîst figures of Ihvan Movement which has been actively took part in Sudan's politics for long years- ranks among the recently active Islamist philosophers. In the context of this study; while aiming to bring Turâbî's understanding of religion and politics into consideration, his surrounding political, social, religious and cultual environment has been inevitably taken into account. While describing Turâbî's understanding of religion we discussed his Notion of religion, tawhid, prophet, faith and novation. Additionally, we adressed his opinions regarding sciens, art, women and Arab nationalism. In the context of Turâbî's Notion of politics we particularly aimed to discuss his interpretation of the relation between religion and politics. In addition, we examined following concepts from Turâbî's perspective; ideological foundations of the Islamic state, structure of the Islamic governance and represented istitutions within the body of the Islamic state. On the other hand we analyzed the structure of Sudan's Islamic Mowement that Turâbî actively took part in it's establishment.