Eğitim fakültesi öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of the relationship between faculty of education students' social media addiction and communication skills in terms of different variables
  1. Tez No: 524487
  2. Yazar: ALİ İLİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU GÜLBAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, iletişim becerileri, sosyal medya bağımlılığı, Social media, communication skills, social media addiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Eğitim Fakültesi öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin faklı değişkenler tarafından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada betimsel araştırma tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 385 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada yaş, cinsiyet, öğrenim gördüğü bölüm, sınıf düzeyi gibi demografik bilgileri ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarını belirlemek amacıyla 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Öğrencilerin sosyal medya bağımlılığını belirlemek için 'Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği' ve iletişim becerilerini belirlemek için 'İletişim Becerileri Ölçeği' ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler için, SPSS programı aracılığı ile, betimsel analizler, Pearson korelasyon analizi, Durbin Watson testi, basit doğrusal regresyon analizi, Dumet T3 post hoc testi ve LSD post hoc testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada iletişim becerilerinin, sosyal medya bağımlığının %12.4' ünü yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Elde edilen verilere göre öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeyinin orta, iletişim becerileri düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda sosyal medya bağımlılığı ve iletişim becerileri arasında ters yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is, to examine the relationship between Faculty of Education students' social media addiction and communication skills in terms of different variables. Method: In this study, relational survey model was applied. The research was applied on 385 Faculty of Education students. In order to collect the data, one form and two different scales were used. First, a Personal Information Form was used to obtain the demographic information of participants which questioned the gender, the age, the department, the class of the students and the information of their social media usage habits. Second, the Social Media Addiction Scale was used to measure students' social media addiction levels. Third, the Communication Skills Scale was used to determine students' communication skills levels. SPSS software used to analyse the data. In the analyses, descriptive analysis, Pearson correlation analysis, Durbin Watson test, basic linear regression analysis, Dumet T3 post hoc test and LSD post hoc test were applied. Findings: In this study, communication skills were found to predict 12.4% of the social media addiction. The study findings show that the level of students' social media addiction is medium and the level of students' communication skills is high. Results: The analysis results show that there is a significant negative correlation between social media addiction and communication skills.