Okul yöneticilerinin okul yönetiminde evrensel değerleri uygulamaları ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between school administrators' use of universal values in school management and teachers' organizational trust levels
- Tez No: 524510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul yönetimi, evrensel değerler, örgütsel güven, ortaokul öğretmenleri, school management, universal values, organizational trust, secondary school teachers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada okul yöneticilerinin okul yönetiminde evrensel değerleri uygulama düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma; ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde Kahramanmaraş iline bağlı Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde görev yapan ortaokul öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden kolay ulaşılabilir seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 231 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Yılmaz (2005) tarafından geliştirilen“Okullarda Örgütsel Güven Ölçeği”ve Sağır, (2014) tarafından geliştirilen“Okul Yönetiminde Evrensel Değerler Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya dair veri toplama araçları öğretmenlere uygulanmış ardından veriler bilgisayar ortamına aktarılarak istatistiksel analizler yapılmıştır.Araştırma verilerinin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD anlamlılık testi, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin okul yönetiminde evrensel değerleri uygulamaları ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkinin çok yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to explore the relationship between school administrators' use of universal values in school management and teachers' organizational trust levels. The research has a relational survey model. The population of the research consists of secondary school teachers working at state school located within Onikişubat and Dulkadiroğlu districts in Kahramanmaraş during 2015-2016 academic year. The research sample holds a total of 231 secondary school teachers who have been selected through convenience sampling method. This research has deployed two data collection tools:“Organizational Trust in Schools Scale”developed by Yılmaz (2005) and“Universal Values in School Management Scale”developed by Sağır (2014). Data collection tools have been administered to the teachers and then the data have been transferred to the computer environment in order to make statistical analyzes. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), LSD significance test, Pearson correlation analysis and regression analysis have been used during data analysis. Findings have revealed that there is a very high relationship between school administrators' use of universal values in school management and teachers' organizational trust levels.