Bağımsızlık sonrası Arnavutluk (1912-1914)
Post-indipendence Albania (1912-1914)
  1. Tez No: 524580
  2. Yazar: UEJD DEDAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Kemali, Arnavutluk Bağımsızlığı, Avlonya Meclisi, İşkodra, Esat Paşa, Prens Vidi, İsmail Qemali, İndipendence of Albania, Vlora Assembly, Shkodra, Esat Pasha, Prince Wid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Balkan savaşları esnasında Osmanlı Devleti'nin, kaybettiği topraklar ve içine düştüğü durum göz önünde bulundurularak, ileri gelen Arnavut devlet adamlarının Avlonya Meclisinde aldığı kararlar ve bu kararların çerçevesindeki gelişmeler incelenmiştir. Aynı zamanda Arnavutluk bağımsız sürecinde yaşanan olaylar kapsamlıca analiz edilmiştir. 1912-1914 arası dönemde yaşanan gelişmeler, Arnavutluk'un iç siyasi dengeleri ve bölgesel rolünü şekillendirmek için büyük önem taşınmaktadır. Arnavutluk'un iç siyasetinde bir sürü karmaşık olaylar, gelişmeler ve çatışmalar yer almaktadır. Yeni devletin topraklarında yaşayan nüfus, değişik dinlere, adetlere, gelenek ve prensiplere sahipti. Dış politikada ise Londra Konferansında alınan kararlar ve bunların neticesi kilit bir rol oynamıştır. 28 Kasım 1912 ilan edilen bağımsızlık 29 Temmuz 1913'te Londra Konferansında Büyük Güçler tarafından tanınmıştır. Fakat bu konferanstan 1914 senesine kadar en sık yaşanan problem sınır meselesidir. Etrafta topraklarını genişletmek isteyen üç saldırgan devlet bulunmaktaydı, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ. Bunlara karşı mücadele yürütmek için Arnavut devletinin yeterli ekonomik, siyasi ve askeri gücü yoktu. Bu çalışma ile Arnavutluk'ta 1912-1914 arasında yaşanan bu hadiseler, esas olarak yerli ve yabancı kaynakları ışığında açığa çıkarılmaya ve değerlendirilmeye çaba gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is that in the context of Balkan Wars and the considerable losing of land in the region from Ottoman Empire to the neighbor powers, analazing the decision made by the Albanian national elites and statesmans in the Vlora Assembly and the consequencis of those decisions. At the same time, all the other important events in the Albanian independent process have been extensively taken into considerance. Development that occur in between 1912-1914 are of great importance in shaping Albanian`s domestic political balances and its role in the region. During this period we face many complex events, developments and conflicts in the Albanian internal politics. The population living on the territory of the new state had serious fragmentation in religions, customs, traditions and principles belongings. The decisions taken in the Conference of London and their consequences has played a major role in Albanians foreign policies. The independence declared on 28 November 1912 was recognized by the Great Powers at the London Conference on 29 July 1913. But what would be the most common problem until 1914 in this conference is the border issue. Surrounded by aggressive neighbors like Serbia, Greece and Montenegro, whom were looking forward to feed their greed for territory with Albanian lands the situation was desperate. And meanwhile there was not enough economical, political and military power to carry out the struggle against them. In this study we have tried to analize and bring forward the most important events of the Albanian history between 1912-1914 by using mainly Albanian and foreign sources.