Kırklareli ili Üsküp beldesi ağız incelemeleri
The dialect researches of Uskup town in Kırklareli
- Tez No: 524591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERYAL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi ağızları, Rumeli ağızları, Üsküp Beldesi ağızları, Kıpçak Türkçesi, ses bilgisi, şekil bilgisi, Dialects of Turkey Turkish, Dialects of Rumelia, Dialects of Üsküp Town, Kipchak Turkish, Phonology, Morphology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez Kırklareli iline bağlı Üsküp Beldesi ve bu beldeye bağlı köyleri esas almaktadır. Çalışmamız“Giriş”,“Bölge Hakkında Genel Bilgiler”,“Fonetik İncelemeler”,“Morfolojik İnelemeler”,“Üsküp Beldesi Ağzında Tarihî Kıpçak Türkçesi İzleri”,“Sonuç”,“Metinler”,“Sözlük”ve“Kaynakça”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde yapılan araştırmanın konusu tanıtılmış, tez hazırlanırken izlenen yoldan ve uygulanan tekniklerden bahsedilmiştir.“Bölge Hakkında Genel Bilgiler”bölümünde önce Trakya, Kırklareli ve Üsküp Beldesi hakkında bilgiler verilmiş, Türkiye Türkçesi ağız araştırmaları kapsamında bölge ağzının durumu değerlendirilmiştir.“Fonetik İncelemeler”bölümünde Üsküp Beldesi ağızlarının ses bilgisine dair özellikler belirlenmeye çalışılmıştır.“Morfolojik İncelemeler”bölümünde de araştırma yapılan bölgeden derlenen metinler şekil bilgisi açısından ele alınmıştır.“Üsküp Beldesi Ağzında Tarihî Kıpçak Türkçesi İzleri”bölümünde araştırma yapılan bölge ağzında derlenen metinler üzerinden Eski Kıpçak Türkçesine ait özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır.“Metinler”kısmında ise derleme yapılan bölgeden ses kayıtlarının transkripsiyon işaretleri ile deşifre edilmiş haline yer verilmiştir.“Sonuç”kısmında derleme yapılan bölge ağzının fonetik ve morfolojik özelliklerine dair dikkat çekici ve belirleyici özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır.“Kaynakça”bölümünde tezin hazırlanması aşamasında yararlanılan kaynakların künyeleri verilmiştir. Derlenen metinlerden hareketle bölgenin söz varlığı tespit edilmeye çalışılmış ve bu çerçevede bir“Sözlük”bölümü oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The dissertation is based on Üsküp Town in Kırklareli and its villages. The research consists of“Introduction”,“General Information about The Region”,“Phonetic Analysis”,“Morphological Analysis”, and“Items of Old Kipchak Turkish in Dialect of Üsküp Town”,“Conclusion”,“Texts”,“Dictionary”and“Bibliography”. In“Introduction”argument of the research is presented and the following process and methods which are applied while preparing the dissertation are mentioned. In“General Information about the Region”at first the information about Thrace, Kırklareli and Üsküp Town is given and the dialect of the region within the context of dialects of Turkey Turkish is evaluated. In“Phonetic Analysis”phonetic features of the dialects of Üsküp Town are tried to be found out. In“Morphological Analysis”the texts compiled from the researching area are examined in term of the morphology. In“Items of Old Kipchak Turkish in Dialect of Üsküp Town”the features of Old Kipchak Turkish is tried to be determined through the texts collected in the researching area. In“Conclusion”remarkable and decisive features regarding the phonetic and morphological characteristics of the compiled texts are tried to be determined. In“Text”the audio recordings of the compiled region are deciphered with transcription sign. In“Bibliography”in the process of preparation of the thesis, the references of the resources utilized are given. In the context of the compiled texts, the verbal existence of the region was tried to be determined and a“Dictionary”section is formed in this frame.