Gastrik hastalıklı köpeklerde gastroskopinin diagnostik ve terapötik rolünün retrospektif değerlendirilmesi
Retrospectively evaluate the diagnostic and therapeutic role of gastroscopy in dogs for gastric diseases
- Tez No: 524679
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ULUTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Gastrik hastalıklar, gastroskopi, histopatoloji, köpek, Gastric diseases, gastroscopy, histopathology, dog
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
Köpeklerde gastrointestinal hastalıkların klinik tanı ve tedavileri oldukça zordur. Rutin olarak kullanılan anamnez, muayene, radyografi gibi klinik yöntemler bazen tanı konulması için yeterli olamamaktadır. Çalışmada gastrointestinal hastalık şikayeti ile gelen hayvanlarda veteriner hekimlikte sıkça kullanılamayan endoskopik inspeksiyon ve histopatolojik muayenenin değerlendirilerek, röntgen, kan analizleri ve klinik muayeneye nazaran bir üstünlük elde edilip edilmediğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gastrointestinal sistem sıkıntılarıyla gelen 25 köpek değerlendirildi, hayvanların anemnez, kan tablosu, radyografik değerlendirilmeleri, endoskopik muayeneleri yapıldı ve biyopsiler alındı. Gastrointestinal hastalıkların tanısı için anamnez, radyografi veya kan değerlerinin incelenmesinden çok, endoskopi ve histopatolojik değerlendirmenin daha yararlı olduğu, fakat endoskopi ve histopatolojinin ilişkilerin zayıf olduğu ortaya konuldu. Endoskopide deneyimli personelin yönergeleri düzgün olarak takip edip bulguları skorlaması gerektiği ve histopatolojik olarak değerlendirme için her bir alandan en az 2-4 örnek alınıp uygun şekilde fikse edilip gönderilmesi gerektiği saptanmıştır. Yine bazı hastalıkların saptanması için radyografi, kan testleri, endoskopi yeterli olamadığı ve ileri görüntüleme tekniklerinin kullanılması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The diagnosis and treatment of gastrointestinal diseases in dogs are rather a difficult situation. While for diagnosis routinely anemnesis, general inspections, radyographic methods are used they generally are not enough for proper diagnosis. The aim of the proposed study is to use endoscopy and histopathology methods which are not commenly used in veterinary medicine in dogs with gastrointestinal diseases and evaluate these results with radyography, blood test and clinical inspection results. For this purpose 25 dogs with gastrointestinal problems were evaluated, their anemnesis, blood results, radyographic evaluations, endoscopic inspection and histopathologic evaluations were performed. For diagnosis of gastrointestinal diaeases, rather then anemnesis, radyography and blood tests, endoscpy and histopathology were found useful. But the relation between endoscopic inspections and histopathology was found to be poor. For endoscopic inspections should be performed by experienced personelle to specific outlines and for histopathology at least 2-4 samples must be collected and properlu fixed in each area. Also in some cases for the diagnosis of some diseases radyography, blood tests and endoscopy were insufficient and more advenced imaging techniques must be used.