Sıçan travmatik fasiyal paralizi modelinde metilprednizolon vepicroside II eşiğine göre karşılaştırılması
Comparison of the effects of methylprednisolone and picroside II in the traumatic facial paralysis model with respect to nerve stimulation thresold
  1. Tez No: 524710
  2. Yazar: TAJADDIN MURADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CEMAL YUMUŞAKHUYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik fasiyal paralizi, picroside II, sinir uyarılma eşiği, Traumatic facial paralysis, picroside II, nerve stimulation threshold
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Travmatik fasiyal sinir paralizisi çeşitli travmalardan ve sinire komşu yapılara uygulanan ameliyatlardan sonra görülen, hem hasta hem de cerrah için sıkıntılı bir durumdur. Mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Sinirin tam kesilerinde sinir grefti ve dikiş teknikleri kullanılırken, kısmi yaralanmalarda çeşitli medikal ajanlar kullanılabilmektedir. Çalışmamızda deneysel olarak travmatik fasiyal paralizi oluşturduğumuz sıçanlarda antioksidan ajan olan Picroside II ve kortikosteroid olan metilprednizolonun sinir iyileşmesi üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 24 Sprague Dawley tipi sağlıklı dişi sıçan dört gruba bölündü. Travmatik fasiyal paralizi modeli oluşturuldu ve gruplara sırasıyla 8 gün boyunca metilprednizolon, picroside II, metilprednizolon ve picroside II, serum fizyolojik tedavisi verildi. Tüm istatistiksel analizler SPSS 25 yazılım programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Elektrofizyolojik ölçümler yapılarak fasiyal sinirin travmadan önceki, travmadan hemen sonraki ve tedaviden sonraki uyarılma eşikleri saptandı. Metilprednizolon+Picroside II alan grupta sadece metilprednizolon veya serum fizyolojik alan gruplara göre tedavi sonrası uyarılma eşiklerinin anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. Picroside II grubu ile kontrol grup arasında uyarılma eşik ortalamalarında anlamlı farklılık saptandı. Picroside II grubu ile Metilprednizolon+Picroside II grubu arasında uyarılma eşik ortalamalarında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuçlar: Çalışmamızda picroside II'nin travmatik fasiyal paralizi üzerine olumlu etkileri gösterildi. Picroside II'nin travmatik fasiyal paralizi üzerine etkilerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic facial nerve palsy is a problematic condition for both the patient and the surgeon after various traumas and operations performed adjacent to the nerve. It should be treated as soon as possible. While nerve grafting and suturing techniques are used in the complete nerve injury, various medical agents can be used in partial injuries. We aimed to compare the effect of Picroside II, an antioxidant agent and methylprednisolone, a corticosteroid, on nerve healing in experimental traumatic facial paralysis in our study. Method: 24 Sprague Dawley healthy male rats were divided into four groups. Traumatic facial paralysis model was created and the groups were given methylprednisolone, picroside II, methylprednisolone and picroside II, saline treatment for 8 days, respectively. All statistical analyzes were performed using SPSS 25 software program. Results: Electrophysiological measurements were performed and the excitatory thresholdsof the facial nerve were determined immediately before and after the trauma, and after treatment. In the group receiving methylprednisolone + picroside II, only post-treatment stimulation thresholds were found to be significantly lower than that of methylprednisolone or saline groups. A significant difference was found in the excitability threshold between Picroside II group and control group. No significant difference was found between the Picroside II group and the methylprednisolone + Picroside II group at the stimulation threshold. Conclusions: In our study, promising effects of picroside II on traumatic facial paralysis were shown. Further studies are needed to better evaluate the impact of Picroside II on traumatic facial paralysis.