Talus osteokondral lezyonlarında artroskopik mikrokırık tedavi sonuçlarının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of the results of arthroscopic microfracture treatment in talus osteochondral lesions
  1. Tez No: 524711
  2. Yazar: MURAT GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Talus osteokondral lezyonu, mikrokırık, artroskopi, Osteochondral lesion of the talus, microfracture, arthroscopy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, talus osteokondral lezyonu bulunan hastalara uygulanan artroskopik mikrokırık tedavi yönteminin operasyon öncesi ve sonrası klinik ve radyolojik bulgularla karşılaştırılması, hastanın ağrı düzeyindeki değişikliklerin saptanması, hayat kalitesine etkilerinin değerlendirilmesi bu bulguların postoperatif ve preoperatif dönemlerde AOFAS fonksiyon skoru ve VAS skoru ile karşılaştırmasının yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2014-2017 yılları arasında talus osteokondral lezyon tanısı ile opere edilen ve mikrokırık tedavi yöntemi uygulanan 32 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası AOFAS ve VAS skorları kayıt altına alındı, sonuçlar demografik veriler ile karşılaştırıldı. Ameliyat sonrası dönemde manyetik rezonans görüntüleme verileri bulunan 18 hasta MOCART sistemi ile değerlendirildi. Sonuçlar AOFAS, VAS skorları ve demografik veriler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 32 hastanın 13 ( %40,6 )'ü erkek, 19 (%59,4)'u kadındı. Hastaların vücut kitle indeks ortalamarı 26,1 kg/m² idi. Hastaların 14'ünde ( % 43,8 ) geçirilmiş travma öyküsü mevcuttu. Sigara içen hasta sayısı 12 ( % 37,5 ) idi. Hastaların 12'sinin ( % 37,5 ) VKİ ≤ 25kg/m² iken 20'sinin ( %62,5 ) VKİ > 25 kg/m² idi. Hastaların ortalama yaşı 42,62 yıldı. Ortalama takip süresi 20,9 aydı. Ameliyat sonrası dönemde MRG tetkiki bulunan hastaların ortalama MOCART değeri 56,11 idi. Sonuç: Çalışmamızda değerlendirdiğimiz hastalarımızın ameliyat sonrası dönemdeki AOFAS ve VAS skorları, ameliyat öncesi dönemle karşılaştırıldığında anlamlı fark saptandı ve literatür ile uyumlu olduğu görüldü. Uygun hasta seçimi ve doğru cerrahi teknik ile talus osteokondral lezyonlarında mikrokırık yönteminin sonuçları başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare of preoperative and postoperative clinical and radiological findings of the patients with talus osteochondral lesion who underwent the surgery microfracture, assessment of patient's pain level, assessment of the quality of life of these patients , The American Orthopaedic Foot and Ankle Society ( AOFAS ) and VAS score. Materials and Methods: Thirty-two patients who underwent microsurgical treatment for talus osteochondral lesion between 2014-2017 at the Department of Orthopedics and Traumatology of Health Sciences University Izmir Bozyaka Training and Research Hospital were evaluated retrospectively. Preoperative and postoperative AOFAS and VAS scores were recorded and the results were compared with demographic data. 18 patients with magnetic resonance imaging were evaluated with MOCART system. Results were compared with AOFAS, VAS scores and demographic data. Results: Of the 32 patients included in the study, 13 (40.6%) were male and 19 (59.4%) were female. The mean body mass index of the patients was 26.1 kg / m². In 14 (43.8%) patients, there was a history of trauma. The number of smokers was 12 (37.5%). Twelve (37.5%) patients had BMI ≤ 25 kg / m² and 20 (62.5%) patients had BMI> 25 kg / m². The mean age of the patients was 42.62 years. The mean follow-up period was 20.9 months. The mean MOCART value of the patients with MRI after surgery was 56.11. Conclusion: İn our study, AOFAS and VAS scores in the postoperative period were found to be significantly different from the preoperative period and were consistent with the literature. The results of the microfracture method are successful in the choice of appropriate patient selection and correct surgical technique in the osteochondral lesions of the talus.