Sıçan karaciğerinde karbon tetraklorür (CCl4)'ün oluşturduğu hasara karşı doğu çitlembiğinin (celtis tournefortii) koruyucu etkisi
The effect of Celtis tournefortii (hackberry) on total antioxidant and oxidant status against CCl4-induced hepatotoxicity
  1. Tez No: 524715
  2. Yazar: NURİ MUSTAFA SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA TEMÜR, YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon tetraklorür, Sıçanlar, Çitlembik, Carbon tetrachloride, Rats, Hackberry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, CCI4 ile oluşturulan karaciğer hasarına karşı Celtis tournefortii (Ct)(Doğu Çitlembiği)'nin iyileştirici ve koruyucu etkilerinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmada 32 adet Wistar-albino türü sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol grubu, CCI4, CCI4+Ct ve Ct olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Celtis tournefortii yaprak ekstraktının 28 günlük muamele sonrası; aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH) ve alkalen fosfataz (ALP) enzim seviyeleri, karaciğer dokusu süperoksit dizmutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), katalaz (KAT) enzim aktiviteleri ile glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) içerikleriyle birlikte total antioksidan seviye (TAS) ve total oksidan seviye (TOS) spektrofotometrik yöntemle tespit edilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular CCI4 grubunda serum AST, ALT, ALP ve LDH enzim seviyelerinin yükseldiğini, CCI4+Ct grubunda ise düştüğünü göstermiştir. Karaciğer dokusunda MDA, TOS ve OSI düzeyleri istatistiki olarak artmakla birlikte, CCI4+Ct grubunda azaldı. SOD, GPx, KAT, GSH ve TAS düzeyleri CCI4 grubunda anlamlı olarak azalırken, CCI4+Ct grubunda anlamlı olarak artmıştır. Gruplardaki anitoksidan enzim seviyelerindeki bu değişiklik ve iyileşmenin nedeni doğu çitlembiği yaprağının karaciğer koruyucu etkisi ve antioksidan rolünden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study investigation of the curative and protective effects of Celtis tournefortii (hackberry) against liver injury by CCl4 was aimed. 32 Wistar-Albino male rats weighing 150-220g were used in the experiment. Rats were divided into 4 groups: control, CCI4, CCI4+Ct ve Ct. At the end of the 28-day experiment, the hepatopreventive effect and antioxidant role of hackberry leaf supplementation feed were assessed by measuring level of serum liver damage enzymes, aspartame aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH) and alkaline phosphatase (ALP), antioxidant defense systems, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), catalase (CAT) and reduced glutathione (GSH), total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and malondialdehyde (MDA) contents in the liver tissues of rats. According to the findings of the study, while the levels of AST, ALT, ALP and LDH increased in carbon tetrachloride group, they were decreased in CCI4+Ct group. Also, while the value of MDA, TOS and OSI contents increased in the CCI4 group, they decreased in the liver tissue of the CCI4+Ct group. Value of SOD, GPx, KAT, GSH and TAS contents decreased in the CCI4 group, they increased in the liver tissue of the CCI4+Ct group. Moreover, decreases and increases occur in the system of antioxidant enzyme defense because of the liver hepatopreventive effect and antioxidant role in hackberry leaf + carbon tetrachloride group in comparison to those of carbon tetrachloride.