Fatih Dönemi şairi Kabûlî'nin ikinci Farsça divanı (Metin-inceleme)
Poet of Fatih Period Qabuli's second Persian divan (Text-analysis)
- Tez No: 524762
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kabûlî, Fatih Dönemi, İkinci Farsça Divan, Qabuli, Mehmed the Conqueror Period, Second Persian Divan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Çalışmanın konusunu, XV. yüzyılda İran'dan Osmanlı topraklarına gelerek saraya kabul edilen şairlerden Kabûlî'nin Fatih Sultan Mehmed'e sunmuş olduğu ikinci Farsça divanı oluşturmaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine Kitaplığı 884 numarada kayıtlı tek nüshasına dayanarak hazırladığımız bu divan, şairin hayatına ve dönemine ışık tutmasının yanı sıra dönemin siyasî, tarihî, sosyal ve edebî olaylarını yansıtması açısından da önem arz etmektedir. Dört bölümden oluşan çalışmada Kabûlî'nin yaşadığı dönemin genel durumu, şairin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiş; divanda yer alan şiirlerin şekil ve muhteva yönünden incelemesi yapılmıştır. Son bölümde ise hazırladığımız çalışmanın esasını teşkil eden divan metnine ve metinle ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmada, Kabûlî'nin ikinci Farsça divanının tanıtılarak edebiyat dünyasındaki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the second Persian divan, a work presented to Mehmed the Conqueror by Qabuli, who came to Persian from the Ottoman territories in the 15th century and was accepted to the palace. This divan which we prepared based on the single copy registered with 'the Library of Topkapı Palace Museum Hazine 884' is important in that it reflects the political, historical, social and literary events of the period besides shedding light on the life and period of the poet. In the study consisting of four sections; the general situation of the period in which Qabuli lived was explained, information about the poet's life, works and literary personality and the poems on the divide that constitute the basis of our work in terms of form and content was given. In the last section of the study the Persian text of the divan is presented. The aim of the study is the presentation of Qabuli's second Persian divan and the establishment thereof within the world of literature.