Öğretmen görüşlerine göre okullarda örgütsel sosyalleşme ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation on the relationship between organizational socialization and organizational silency levels in schools by teachers view
- Tez No: 524764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN YİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Sosyallik ve Örgütsel Sessizlik, Organization, Organizational Sociability and Organizational Silence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, devlet okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme ile örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel bir çalışma olan araştırma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde görev yapmakta olan 4756 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklemini ise evren içerisinden basit seçkisiz tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 400 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada beşli likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme algı düzeyleri ve alt boyutların tamamında yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeyleri orta düzeyde bulunmuştur. Örgütsel sessizliğin okul ortamı alt boyutu orta seviyede iken yönetici alt boyutu ise yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel sosyalleşme düzeyleri ile öğretmenlerin cinsiyetleri değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşmanın olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeyleri ile yaş, mesleki kıdem yılı, eğitim durumu ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel sessizlik davranışları ile yaş değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür fakat örgütsel sessizlik ile öğretmenlerin cinsiyet, mesleki kıdem yılı, eğitim durumu ve branş değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Öğretmen görüşlerine göre örgütsel sosyalleşme algı düzeyleri ile örgütsel sessizlik algı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between organizational socialization and organizational silence levels of teachers in public schools. The research, which is a quantitative study, was carried out in the relational screening model. The universe of the research is composed of 4756 teachers working in the province of Onikişubat in Kahramanmaraş province in the academic year of 2017-2018. The sample consists of 400 teachers chosen by simple random sampling method from within the universe. Organizational Socialization Scale and Organizational Silence Scale were used as data collection tools in the research. A five-point Likert type scale was used in the study. As a result of the research, the levels of organizational socialization and sub-dimensions of teachers were high. Teachers' levels of organizational silence were found in the middle level. It has been determined that the organizational silence is at the middle level of the school environment sub-dimension while the manager sub-dimension is at the high level. It has been found that there is a significant difference between levels of organizational socialization and gender of teachers. There was no significant difference between the levels of organizational socialization of teachers and age, occupational seniority, educational status and branch variables. It was seen that there was a meaningful difference between the teachers' organizational silence behaviors and age variables. There was no significant difference between organizational silence and teachers' gender, occupational seniority, educational status and branch variables. According to teacher's opinion, there is no significant difference between organizational socialization and organizational silence.