187 numaralı Sivas Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1333-1339)
Transcription and evaluation of Sivas Sharia Register number of 187 (H. 1333-1339)
  1. Tez No: 524799
  2. Yazar: MAHMUT DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Şer'iyye Sicili, Kadı, Mahkeme, Miras, Evlenme, Boşanma, Vakıf, Sivas, Sharia Registry, Judge, Heritâge, Sales, Marriage, Divorce, Foundation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Osmanlı Devleti, İslam hukuk sistemi olan şer'i hukuku uygulamış, dolayısıyla da bu hukuk sisteminin en önemli yargı organı şer'i mahkemeler olmuştur. Bu mahkemelerde kayda alınmış olan Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı Tarihi araştırmaları bakımından vazgeçilmez kaynaklar konumundadır. Dava tutanaklarının yanı sıra, idari birimlerin beledi işleri, noter kayıtları, merkezi idarenin yerel konularla ilgili gönderdiği bazı talimatnameler de bu sicillerin konuları arasına girmektedir. Bizim incelemiş olduğumuz 187 numaralı Sivas Şer'iyye sicili son dönem sicillerden olup, mahkemelerin dava konularına göre ayrılmasının ardından daha çok dava vekili atamalarıyla ilgili vekâletnamelerin bulunduğu bir defterdir. Bununla birlikte defterde miras ve mülk paylaşımı, evlenme, boşanma, alım-satım işlemleri, borç, vakıflar vb. konulara dair bilgiler bulunmaktadır. Bu belgeler ışığında dönemin Sivas şehrine dair sosyo-ekonomik, idari ve hukuki bilgilere ulaşmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, the Islamic legal system in applied the law of sharia, and therefore the most important jurisdiction of this legal system was the sharia courts. Sharia register, recorded in these courts, is an indispensable source for Ottoman History researches. In addition to the minutes of the case, some of the instructions of the administrative units concerning municipal affairs, notary public records, and the central issues of the central government are among the subjects of these registers. We have examined the register of Sivas Sharia the number of 187, which was the last period kept in the registry. Registery number 187 is a ledger where there are more deputy assignment on behalf of letter of attorney, after the courts have been separated according to the cases subjects. Nevertheless, in the book contain, inheritânce and property sharing, marriage, divorce, purchase and sale transactions, debts, foundations, and so on information about the topics. In the light of these documents, socio-economic, administrative and legal information about the city of Sivas on the period can be ability reached.