İzmir Arkeoloji Müzesi'ndeki bir grup Hellenistik Dönem sikkeleri
A group of coins from the Hellenistic Period in Izmir Archeologie Museum
- Tez No: 524808
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hellenistik Dönem, İskender Sikkesi, sikke kataloğu, İzmir Arkeoloji Müzesi, Hellenistic Period, Alexander the Great coins, Coin catalogue, İzmir Archaeology Museum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, İzmir Arkeoloji Müzesi'nin depo bölümünde yer alan Hellenistik Dönem'e ait olan sikkeler incelenmiştir. Müze içinde yapılan incelemede; farklı bölge ve kentte darp edilmiş 68 adet sikke çalışmaya dahil edilmiştir. Sikkelerin büyük bir çoğunluğu müzeye bağış yoluyla getirilmiş ve kazılardan ele geçen sikkeler çalışma dışında tutulmuştur. Sikkeler, kentlere ve tiplerine göre sınıflandırılmış ve uluslararası kataloglar ve kaynaklar yardımı ile incelenmiştir. Sikkelerin büyük bir kısmının İonia Bölgesi'deki kentlerde (Ephesos, Magnesia Ad Meandrum, Miletos, Myous, Smyrna, Kolophon) darp edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada; Aiolis (Kyme, Larissa, Elaia, Tisna, Boinie), Karia (Laodikeia, Kos, Rhodos), Mysia (Pergamon), Lydia (Sardeis), Kilikia (Korikos, Seleukia Am Kalykadnos), Phrygia (Apameia), Thrakia (Neonteikhos), Bithynia (Kios), Troas (Alexandria Troas, Birytis), Makedonia (İskender Sikkeleri) bölgelerinde bulunan kentlerde de darp edilen sikkeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, some coins from Hellenistic Period which is currently kept in the storage of İzmir Archaeology Museumis examined. This examination conducted in the museum in cludes 68 different coins minted in different regions and ancient cities. Themajority of the coins was brought to the museum by donations or court orders. The coins found during excavations are not included in this study. The coins are classified according to their types and the cities where they were unearthed and examined with the help of international catalogs and sources. In this study, It has been identified that most of the coins were minted in the cities in Ionia (Ephesos, Magnesia ad Meandrum, Miletos, Myous, Smyrna, Kolophon). In addition to this, the study also in cludes the coins from another neighboring and farther regions such as Aiolis (Kyme, Larissa, Elaia, Tisna, Boinie), Karia (Laodikeia, Kos, Rhodos), Mysia (Pergamon), Lydia (Sardeis), Kilikia (Korykos, Seleukia am Kalykandos), Phrygia (Apameia), Thrakia (Neonteikhos), Bithynia (Kios), Troas (AlexandriaTroas, Birytis), Makedonia (Alexander the Great Coins).