Smyrna Agorasında bulunan bir grup Korinth başlığı
A group of Corinthian capitals from the Agora of Smyrna
  1. Tez No: 496185
  2. Yazar: DIJVAR TALUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Smyrna, Corinth, Capital, Acanthus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmanın amacı Smyrna Agorası'ndaki kazı çalışmaları sonucu bulunan korinth başlıkları ile Cumhuriyet döneminden son döneme kadar Taş Eser Deposu olarak kullanılan İzmir Müzesi'nde yer alan, İzmir'in farklı noktalarında ele geçirilmiş veya İzmir dışından getirilmiş ve buluntu yerleri kesin olarak belirlenememiş olan korinth başlıklarını incelemektir. Smyrna Agorası'nda bulunan korinth başlıkları ile ilgili inceleme yapılırken akanthus çelenk yapraklarının konumlandırılması ve basit dekor elemanlarının kompozisyonları dikkate alınmıştır. Çalışmada, üç gruba ayrılan başlıkların öncelikle dekorasyon atölyeleri ile ilişkisi, sonrasında ise stil karşılaştırma yöntemi kullanılarak kronolojik bir şekilde genel stil özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, 2007 yılı öncesinde açığa çıkarılan Bazilika yapısının bir bölümü ve Batı Stoa yapılarında bulunan korinth başlıkları ile 2007 yılından sonra açığa çıkarılan Bazilika Yapısı'nın kalan bölümü, Mozaikli Yapı, Bouleuterion ve Faustina Kapı'sına uzanan Liman Caddesi'nde bulunan korinth başlıklarının kronolojik olarak stil gelişimi açısından Smyrna Agora'sında bulunan yapılar hakkında M.S. 177/178 depremi sonrasında önemli inşa faaliyetlerinin gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Başlıklardaki stilistik özellikler, Smyrna Agorası'nda bulunan başlıkların Aphrodisias dekorasyon okulundan etkilenerek Smyrna'da yerel bir atölyenin üretimde bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, Smyrna' da varlığı bilinen bir mezar steli atölyesi Roma döneminde yıldızı parlayan bir kent olan Smyrna'da da M.S. 2. yüzyılda inşa faaliyetlerinin olduğunu kanıtlar niteliktedir. Anahtar Kelimeler : Smyrna, Korinth, Başlık, Akanthus
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to study the Corinthian capitals recovered from the excavations at Agora of Smyrna and other capitals found different parts of Izmir and in some cases outside the city and brought to the Archaeology Museum of Izmir which is used as a depot since Early Republic Period till today. Capitals found in Agora are grouped according to their simple adornment elements and the positioning of row of acanthus leaves. In this study, Corinthian capitals were divided into three groups first and the relationship between the capitals and the decorating workshops and also the general stylistic features of the capitals were tried to identify chronologically by using style comparison method. During this study it was seen that the chronological style development the capitals discovered before 2007 in some parts of the Basilica and West Stoa, other capitals discovered after 2007 in the other parts of the Basilica, Mosaic Hall, Bouleuterion and Harbour Street reaching the Faustina Gate suggest important construction activities took place on the buildings in the Agora of Smyrna after the earthquake of 177/178 A.D. The stylistic features of the capitals found in the Agora of Smyrna point to a local workshop influenced by the Aphrodisias Decoration School. A grave stelai workshop known to be active in the city in 2nd century A.D. is further proof of the construction activities in Smyrna which is on the rise during Roman Period.