İzmir agorası'daki bir grup hellenistik dönem ağırşak ve tezgah ağırlıkları
A group of hellenistic period loomweights and spindle whorl in Izmir agora
  1. Tez No: 208499
  2. Yazar: BERİVAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİNNUR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Agora, Smyrna, Hellenistik, Ağırşak, Tezgah Ağırlığı, Agora, Smyrna, Hellenistic, Spindle Whorl, Loomweight
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
İzmir, eski çağlarda, önde gelen ticaret, sanat ve kültür merkezlerinden biriydi. Kentin kuruluşu ile ilgili Amazonların, Thesesus' un ve Tantalos' un konu olduğu mitler anlatılmaktadır. Batı Anadolu, İ.Ö. 6 yüzyılın ilk yarısında dünyanın kültür merkezi durumundadır. Bu durum, İ.Ö. 545 yılındaki Pers istilasıyla değişmiştir. Bu dönemde önde gelen filozof, bilim adamları ve sanatçılar Atina'ya kaçmıştır. Büyük İskender ile Anadolu'da ki Pers istilası sona ermiş ve Hellenistik Dönem'de kentlerde bir gelişim başlamıştır. İ.Ö. 300'lerde Pagos Dağı eteğinde yeni bir kent kurulmuştur. Smyrna `nın kuruluşu ile ilgili olarak Büyük İskender'in konu olduğu bir mitte bulunmaktadır. Bu dönemde inşa edilmiş olan Smyrna Agorası 178 yılında ki depremle yıkılmış ve Marcus Aurelius'un yardımlarıyla yeniden yapılmıştır. Smyrna Agorası'nın, günümüzde kazılarla gün ışığına çıkarılmasına devam edilmektedir. İlk kazılar 1932' den 1941'e kadar yapılan kazılardır. Halen devam eden kazılarda çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. İ.Ö. 650- 545 yıları arasında Smyrna Akdeniz ticaretine katılmıştır. O dönem ki ticaret mallarından biri de dokuma ürünleridir. Dokumalar, öncelikle yünün günümüzde iğ ya da kirmen olarak adlandırılan ve ağırşağın ağırlık merkezini oluşturduğu küçük el aletleriyle iplik haline getirilmesiyle dokuma tezgahlarında yapılmaktaydı. Bu dokumalar için üç farklı tezgah tipi kullanılmaktaydı. Hellenistik Dönem'de ortaya çıkmış ağırlıklı dikey tezgahlar da, günümüzdekine ters olarak dokuma yukardan aşağıya doğru yapılmaktaydı ve ağırlıklar tezgahın üst kol arışlarını dengede tutmak için kullanılmaktaydı. Ağırlıklar, dokuma tezgahında kullanılmasının yanında ağırlık, balık ve av ağı ağırlığı olarak da kullanılan pişmiş toprak ürünlerdir. Elle şekillendirilen bu ağırlıklar ve ağırşaklar, pişirilmeden önce bir ya da iki asma deliği açılarak kullanım yeri ve pişme sırasında oluşabilecek kırılmalar önlenmiş ve piştikten sonrada eşit ağırlıklara ulaşmaları için kesilerek kullanılmışlardır. Bu yüksek lisans tezinde Smyrna Agorası'nda yapılan kazılarda çıkarılmış Hellenistik Dönem' e ait kırk yedi adet tezgah ağırlığı ve bir adet ağırşak malzeme kataloglandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In ancient ages, Izmir was one of the prominent trade, art and culture centers. Myths about the city?s foundation, including names such as Amazonians, Thesesus and Tantalos are stil being told. In the first half of 6th century B.C., West Anatolia was world?s cultural center. This state was changed the Persian invasion of 545 B.C. In this period prominent philosophers, scientists and artist had escaped to Athens. The Persian invasion in Anatolia ended with Alexander the Great ,and during teh Hellenistic Period cities began to improve; thus a new city was founded on the foothills of Pagos Mountain during 300 B.C. There is even a myth of Alexander the Great about the foundation of Smyrna. The Smyrna Agora, which was built in this period, was collapsed because of an earthquake in the year 178 and was rebuilt with the help of Marcus Aurelius. Smyrna Agora is stil being excavated. The first excavations were between 1932 and 1941. The objects found during those excavations are currently exhibited in Museum of Archeology in Izmir. Smyrna participated in Mediterranean trade between the years 650 and 545 B.C. One of the trade goods of this particular era was weaved fabrics. These fabrics were weaved in the looms by processing the wool in to the ropes by using small hand machines which is called ?Kirmen? and having the spindle whorl in its center of mass. There used to be three kinds of looms for these weaving. Unlike today?s techniques, the weaving used to be made in up-to-down style in the looms which started to exist in Hellenistic Period for the first time and loomweights were used to keep the upperport of the loom in balance. Those weights which are made of cooked soil were not only used in the looms but also as the weight of fishnets and hunting nets. Being totally hand made, those weights and spindle whorls used to get pierced to have a couple of handing holes on them and also to prevent the crackings that can possibly occur during the cooking. After getting hardened enough they used to be cut in equal pieces therefore in equal weights and would be totally ready to use. Fourthy seven Hellenistic Period loomweights and one Hellenistic Period spindle whorl which were found in the excavations of Smyrna Agora are catalouged in this master thesis.