Günümüz banka işlemlerinin İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of modern days bank transactions point of Islamic Law
- Tez No: 524958
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Banka, Banka İşlemleri, Faiz, İslam Hukuku, Katılım Bankası, İslami Prensipler, Akit Türleri, Bank, Bank Transactions, Interest, Islamic Law, Participation Bank, Islamic Principle, Contact types
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Banka, önemini her geçen gün daha da artıran iktisadi bir kavramdır. Bu kavram ülkemizde de kendisini göstermekte ve gelişimi tüm hızıyla devam etmektedir. Banka denildiğinde ise ilk akla gelen konu faizdir. Bankalar farklı açılardan sınıflandırılabilmektedir. Bizim çalışmamızda bankalar iki kısma ayrılarak incelenmiştir. Bunlar faiz esaslı geleneksel bankalar ve İslami prensiplere dayalı katılım bankalarıdır. Faiz esaslı bankalarda yapılan işlemlerin İslam hukukundaki hükmü, söz konusu işleme ve kişinin durumuna göre değişebilmektedir. Katılım bankalarında ise işlemler İslami prensipler göz önünde bulundurularak yapıldığı için caiz görülmektedir. Ancak faiz esaslı bankalarda olduğu gibi, katılım bankalarında da İslami prensipler göz ardı edilirse bu işlemler caiz olmayacaktır. Bu çalışma; bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan meydana gelmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde konu ana hatlarıyla ortaya konulmuştur. Birinci bölümde banka kavramı ve banka işlemleri hakkında genel bilgilerle İslam hukukundaki bazı akit türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde banka işlemlerinin İslam hukukundaki karşılıkları belirtilmiş ve İslam hukukuna göre hükümleri açıklanmıştır. Sonuç bölümünde ise konunun genel bir değerlendirilmesi yapılmış ve çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The bank is an economic concept which improves its importance day by day. This concept also has been shown itself in our country and its development has been continued at full speed. When any bank is mentioned, the first concept considered is interest. Banks can be classified in diffirent angle. Banks are analyzed that divided in two parts in our study. These are traditional banks which interest-based and participation banks which based on Islamic principle. The view of Islamic law about Transactions in interest based banks can be diverged according to the trasaction and situation of the person. Transactions which are in the participation banks be allowed because these are carried out according to Islamic principle. But, if Islamic principles are ignored in participation banks as it is in interest based banks, these transactions are will not be allowed. This study consists of four chapters which are an introduction, two main chapters an one consclusion. In the introduction chapter, the subject is introduced as generally. In the first chapter the bank concept and general info about transactions in the banks and some contract types in Islamic law are mentioned. In the second chapter, counterparts of bank transactions is pointed out in Islamic law and evaluation of bank transactions is explained according to Islamic law. In the conclusion chapter, the subject is evaluated generally and the study is complated.