Baraj planlama çalışmalarında coğrafi bilgisistemlerinin kullanılması: Elazığ MadenDurmuştepe Göleti örneği
Use of geographic information systems in dam planning studies:Case study on Elazığ Maden Durmuştepe Dam
- Tez No: 524982
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraj, gölet, planlama ve tasarım, CBS, ArcGIS, Dams, small dams, planning and design of dams, GIS, ArcGIS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Barajlarda planlama aşaması belli safhalardan oluşmaktadır. Bu safhaları kısaca; harita işlemleri, hidroloji çalışmaları, toprak drenaj etütleri, tarımsal ekonomi hesapları, jeolojik etütler, hidrolik hesaplar ve ekonomik analizler olarak saymak mümkündür. Baraj veya gölet planlama ve tasarımında, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), çalışmanın karakteristik verilerini depolayan, hızlı bir şekilde verilerin güncellenip ulaşılmasına imkân sağlayan ve zaman kazanımı temin eden bir sistemdir. CBS'nin sunduğu görselliklerle de su kaynakları planlama ve tasarımına ayrı bir katkı koymaktadır. Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, baraj ve gölet planlamasının yapımı ve CBS uygulaması hakkında genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde CBS'nin hangi amaçla kullanıldığı ve mesleki kullanım alanlarına göre faydaları ile ilgili temel bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise baraj ve göletlerde planlama ve tasarımın nasıl yapıldığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde Durmuştepe Göleti planlama ve tasarımı bir örnek olarak ele alınmış ve gerekli hesaplamalar sunulmuştur. Beşinci bölümde Durmuştepe Göleti planlama ve projesinin CBS ortamında planlama ve tasarımı detaylı bir şekilde yapılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak göletlerin planlama ve tasarımında CBS kullanımının önemli katkılar sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Use of Geographic Information Systems in Dam Planning Studies: Case Study on Elazığ Maden Durmuştepe Dam The planning phase consists of certain phases in dam projects. These phases can be considered as mapping, hydrology studies, soil drainage prestudy, agricultural economy accounts, geological prestudy, hydraulic calculations and economic analysis. GIS can be defined as a system that stores the characteristic data of the job and updates and delivers the data quickly and saves time in dams and weirs. This thesis study consists of five sections. In the first section, general information is given about the construction of high dam or small dams planning and GIS process. In the second section it is mentioned that, what is meant by GIS, what purpose it is used for and its benefits according to occupational areas. In the third section, it is mentioned how to plan and what care should be taken to the dam and ponds. In the fourth section, it is mentioned how the model of Durmuştepe Dam planning made. In the fifth section, Durmuştepe Dam planning and its design in the GIS software are explained in detail.