Meşrutiyet'in güldüren ve düşündüren sesi: Davul
The tragicomic voice of constitutionalism: Davul
- Tez No: 525031
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Davul Gazetesi, Türk Basını, İkinci Meşrutiyet Dönemi, Mizah, Karikatür, The Davul Newspaper, Turkish Press, The Second Constitutional Era, Humor, Caricature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
İstibdat döneminde bütün alanlar gibi basın hayatını da etkisi altına alan baskı, II. Meşrutiyet'in ilanıyla ortadan kalkmıştır. Bunun doğal sonucu olarak ülke sorunlarına eğilen gazete ve dergiler çoğalmıştır. Özellikle mizah alanında süreli birçok yayın baş göstermiştir. Yazarlar, bu konulardaki fikirlerini mizah yoluyla daha çarpıcı sayılabilecek bir şekilde dile getirme imkânı bulmuşlardır. Bu dönemde çıkan Batılı anlamdaki mizah gazetelerinden biri de Davul'dur. Başyazarı Hamdullah Suphi (Tanrıöver)'dir. 27 Ekim 1908'den 27 Mayıs 1909'a kadar 24 sayı yayımlanmıştır. Mizahi üslupla yazılmış edebi metinlerden oluşan bu gazetede aynı zamanda Türk karikatüristlerin eserleri ve Batı basınından karikatürler de yer almaktadır. Bu çalışmada, yayımlandığı dönemle ilgili önemli veriler sunan Davul gazetesinin 24 sayısı beş ana bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde, Osmanlı Dönemi'nde basın hayatı ve mizah gazeteleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde gazetenin yayın hayatına başlaması, yayın süreci ve politikası ile şekil özellikleri incelenmiş; gazetenin yazar, şair ve karikatürist kadrosu, Davul'daki kalem faaliyetleri göz önünde bulundurularak tanıtılmıştır. İkinci bölümün sonunda, gazetenin muhtevasını oluşturan yazı türleri ve“Vur Abalıya”bölümü hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazar ve şair adları ile yazı türlerine göre oluşturulmuş iki fihrist bulunmaktadır. Dördüncü bölümde gazetenin karakteristik özellikleri dikkate alınıp seçilen metinler, Latin harflerine aktarılmıştır. Sonuç bölümü olan beşinci bölümde ise gazetenin özellikleri, önemi ve içeriğiyle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The oppression that affected the press along with every field in the era of despotism was removed with the establishment of the Second Constitutional Era. As a natural result, the number of newspapers and magazines that focused on the country's issues increased. Mainly, many humor writings were published. Authors got the chance to express their opinions through comedy in a striking way. One of the westernized types of comedy newspapers published in this era was Davul. Hamdullah Suphi (Tanrıöver) was the lead author. Between 27 October 1908 and 27 May 1909, 24 issues were published. This newspaper included literary texts written in a humorous tone, caricatures of Turkish and Western caricaturists.In this research, 24 issues of the Davul newspaper, which provides information about the time they were published, were examined in 5 main sections. In the first section, the information gathered about the press and comedy newspapers in the Ottoman Empire is presented. The second section is the examination of the establishment, publishing process, and policies of the newspaper; the writers and caricaturists' introduction in the context of their works on the Davul. At the end of the second section, literary types of the newspaper's content and the“Vur Abalıya”section were assessed. In the third section, there are two indexes composed according to the names of writers and poets and the literary types. In the fourth part, selected texts were converted to the Latin alphabet, with the characteristics of the newspaper in mind. The fifth and the final section includes the general assessment of the features, importance, and content of the newspaper.